J 2023

Sustainable Consumer Behavior: The Driving Force of Innovation in Retail

ŠÁLKOVÁ, Daniela, Aleš HES a Petr KUČERA

Základní údaje

Originální název

Sustainable Consumer Behavior: The Driving Force of Innovation in Retail

Název česky

Udržitelné spotřebitelské chování: Hnací síla inovace v maloobchodě

Autoři

ŠÁLKOVÁ, Daniela, Aleš HES a Petr KUČERA

Vydání

MDPI Sustainability, Basel, MDPI, 2023, 2071-1050

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

50204 Business and management

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Odkaz na fulltext článku

Organizační jednotka

Vysoká škola finanční a správní

Klíčová slova česky

Spotřebitel; pandemie COVID-19; etické výrobky; inovace; nákupní chování; maloobchod; udržitelnost

Klíčová slova anglicky

Consumer; COVID-19 pandemic; ethical products; innovation; purchasing behavior; retail; sustainability

Štítky

AR 2023-2024, nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 4. 2024 18:07, Mgr. Tereza Denišová, DiS.

Anotace

ORIG CZ

V originále

The coronavirus COVID-19 pandemic was an unprecedented shock to the world economy. Consumer purchase of a country’s brand and the products manufactured in their own country plays a vital role in that country’s GDP, and helps revive the country’s economy. This study focuses on understanding the factors that influence consumers’ buying behavior, and on modeling these factors to understand the causal relationship, using partial least squares structural equation modeling. The data analysis is based on the online survey carried out between 30 March 2020 and 18 April 2020. A total of 367 responses were collected during this period. The study’s findings indicate that there are changes in consumer buying behavior, and the factors that are decisive for purchasing decisions in times of social crisis are changing. Therefore, the purpose of the study is to understand the impact of the COVID-19 pandemic on consumers’ lives and the changes in their behavior during and after the crisis. Consumers’ attitudes towards traditionalism and retail innovation are essential for the sustainable development of consumer behavior. Under the influence of change and shopping constraints, unplanned- and impulse-shopping behavior has changed into a deliberate search for more sustainable options, with women shopping for sustainable food more often than men. Women are more health-conscious, and consider sustainable food healthier than conventional food. On the retail side, trusted certification of origin supports the rate of sustainable-food purchases, and, from the viewpoint of innovation, the use of digital communication with consumers across different communication channels and platforms is essential.

Česky

Pandemie koronaviru COVID-19 byla pro světovou ekonomiku bezprecedentním šokem. Spotřebitelský nákup značky země a produktů vyrobených v jejich vlastní zemi hraje zásadní roli v HDP dané země a pomáhá oživit ekonomiku země. Tato studie se zaměřuje na pochopení faktorů, které ovlivňují nákupní chování spotřebitelů, a na modelování těchto faktorů za účelem pochopení kauzálního vztahu pomocí modelování parciálních strukturních rovnic nejmenších čtverců. Analýza dat vychází z online průzkumu provedeného mezi 30. březnem 2020 a 18. dubnem 2020. Během tohoto období bylo shromážděno celkem 367 odpovědí. Výsledky studie naznačují, že dochází ke změnám v nákupním chování spotřebitelů a mění se faktory, které jsou rozhodující pro nákupní rozhodování v době sociální krize. Účelem studie je proto porozumět dopadu pandemie COVID-19 na životy spotřebitelů a změny v jejich chování během krize a po ní. Postoj spotřebitelů k tradicionalismu a maloobchodním inovacím jsou zásadní pro udržitelný rozvoj spotřebitelského chování. Pod vlivem změn a nákupních omezení se neplánované a impulzivní nákupní chování změnilo v záměrné hledání udržitelnější možnosti, přičemž ženy nakupují udržitelné potraviny častěji než muži. Ženy jsou zdravější a považují udržitelné potraviny za zdravější než konvenční potraviny. Na maloobchodní straně důvěryhodná certifikace původu podporuje míru udržitelných nákupů potravin a z hlediska inovací je zásadní využití digitální komunikace se spotřebiteli napříč různými komunikačními kanály a platformami.
Zobrazeno: 14. 11. 2024 12:00