NOVÁKOVÁ, Barbora Marie. Benefits and risks of crowdfunding: literature review. Online. In Eva Kostikov. Financial Markets 2023. The role of central banks in a high inflation environment. Proceeding from the 11th International Scientific Conference. Praha: Vysoká škola finanční a správní, a.s., 2023, s. 289-305. ISBN 978-80-7408-269-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Benefits and risks of crowdfunding: literature review
Název česky Výhody a rizika crowdfundingu: přehled literatury
Autoři NOVÁKOVÁ, Barbora Marie.
Vydání Praha, Financial Markets 2023. The role of central banks in a high inflation environment. Proceeding from the 11th International Scientific Conference. od s. 289-305, 17 s. 2023.
Nakladatel Vysoká škola finanční a správní, a.s.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-269-6
Klíčová slova česky crowdfunding, rizika, přínosy, moderní financování, přehled literatury
Klíčová slova anglicky crowdfunding, risks, benefits, modern financing, literature review
Štítky AR 2023-2024, xD2
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 6. 8. 2024 09:16.
Anotace
Crowdfunding has become a popular tool for raising capital for new projects and business ventures in recent years. This paper presents a comprehensive review of the current literature on the risks and benefits of crowdfunding, aiming to provide a comprehensive view of the risks and benefits that this method of financing brings. Through analysis of academic journals, key factors that influence the success of crowdfunding campaigns are identified, as well as the impacts on investors, projects and the economy. The results show that the main benefits of crowdfunding include lowering barriers to entry, democratizing funding, fostering innovation and supporting community projects. At the same time, however, the literature highlights potential risks associated with lack of regulation, information asymmetry, the potential for fraud and project failure. Particular attention is paid to the role of trust and transparency as key factors in ensuring campaign success and minimizing risks. This article thus contributes to a better understanding of crowdfunding and its impacts on different stakeholders and provides important suggestions for future research and policy action.
Anotace česky
Crowdfunding se stal oblíbeným nástrojem pro získávání kapitálu pro nové projekty a podnikání podniků v posledních letech. Tento článek představuje komplexní přehled současné literatury o rizicích a výhodách crowdfundingu s cílem poskytnout komplexní pohled na rizika a výhod, které tento způsob financování přináší. Prostřednictvím analýzy akademických časopisů, klíč jsou identifikovány faktory, které ovlivňují úspěšnost crowdfundingových kampaní dopady na investory, projekty a ekonomiku. Výsledky ukazují, že hlavní výhody crowdfunding zahrnuje snižování překážek vstupu, demokratizaci financování, podporu inovací a podporu komunitních projektů. Zároveň však literatura vyzdvihuje potenciální rizika spojená s nedostatečnou regulací, informační asymetrií, potenciálem podvodu a neúspěch projektu. Zvláštní pozornost je věnována roli důvěry a transparentnosti jako klíčových faktorů zajištění úspěchu kampaně a minimalizace rizik. Tento článek tak přispívá k lepšímu pochopení crowdfundingu a jeho dopadů na různé zúčastněné strany a poskytovatele důležité návrhy pro budoucí výzkum a politická opatření.
VytisknoutZobrazeno: 6. 8. 2024 18:20