STRAUS, Jiří a Viktor PORADA. Biomechanical analysis of dynamic head load in various types of strokes. In 8th European Academy of Forensic Science Conference(EAFS). 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biomechanical analysis of dynamic head load in various types of strokes.
Název česky Biomechanická analýza různých typů úderů
Autoři STRAUS, Jiří a Viktor PORADA.
Vydání 8th European Academy of Forensic Science Conference(EAFS), 2018.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Kriminlaistika, forenzní biomechanika, typy úderů
Klíčová slova anglicky Criminalistics, Forensic Biomechanics, Types of Strokes.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., učo 28431. Změněno: 2. 9. 2018 10:11.
Anotace
The article refers to experimentally gathered values which are necessary for computation of human body tolerance level for external load. Content of this article is submitted as an original research. The article presents resultant values of acceleration, impact duration and forces acting during a blow to the head of a dummy. Computation of human body tolerance level is dependent on the overall acceleration of head after the impact, applied force and stress. We obtained correlation between impact velocity of the impactor and duration of this impact. Further we elicited relation of the resultant head injury to the neck stiffness and also restraining factors (i.e. gloves and caps). Last but not least we aimed at the correlation between HIC15 and injury severity for described sorts of blows. Both bibliography reviews and experiments show significant factors for computations of the tolerance level resulting from external forces. As the most important factors are counted not only head acceleration within a loading phase both also detecting magnitude of applied force and stress per unit area. Course of the head acceleration and applied force are two most significant factors for prediction of the extreme dynamic loading of a human body.
Anotace česky
V článku jsou analyzovány experimentální hodnoty pro výpočet tolerance organismu na vnější zátěž. Autoři prezentují vlastní výzkumy. Jsou uvedeny výsledné hodnoty zrychlení, doby impaktu a působící síly pro údery do hlavy figuríny. Výpočet tolerance organismu je závislý na celkovém zrychlení udělené hlavě po impaktu, působící síle a tlaku na jednotku plochy. Zjišťovali jsme vztah mezi dopadovou rychlostí impaktoru a dobou impaktu, vliv tuhosti krku na míře poranění hlavy, vliv tlumících prvků (rukavice, čepice) a korelaci HIC15 s mírou závažnosti zranění pro zkoumané druhy úderů. Literatura i experimenty ukazují na to, že podstatné pro studium tolerance orga¬nismu na vnější náraz je nejen sledování zrychlení hlavy ve fázi zatížení, ale také zjištění velikosti působící síly a tlaku na jednotku plochy. Časový průběh zrychlení hlavy a působící síla je primární ukazatel pro predikci extrémního dynamického zatížení organismu.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 01:51