PORADA, Viktor. Selected problems of the methodology of scientific cognition in the field of the light of R. S. Belkin's ideas. Košická bezpečnostná revue. Košice: Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach, Slovensko, 2019, roč. 8, č. 1, s. 77-89. ISSN 2585-7738.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Selected problems of the methodology of scientific cognition in the field of the light of R. S. Belkin's ideas
Název česky Vybrané problémy metodologie vědeckých poznatků ve světle myšlenek R. S. Bělkina
Autoři PORADA, Viktor.
Vydání Košická bezpečnostná revue, Košice, Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach, Slovensko, 2019, 2585-7738.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW www článku
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky funkce; struktura; metodologie; policejní poznání; zásady; policejní teorie; metody Introduction
Klíčová slova anglicky function; structure; methodology; police cognition; principles; police theory; methods
Štítky nehodnotit_vloženo_dvakrát
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 4. 2. 2019 11:04.
Anotace
The methodology of scientific cognition is a system of general and special principles, laws, categories as well as methods used in solving complex theoretical and practical problems of the police theory and practice and at the same time it is a teaching about methods. The methodology of scientific cognition is a complete system that comprises philosophy, so-called medium-extent sciences (logic, cybernetics, informatics, semiotics, etc.) and general as well as special sciences. A necessary condition for a science to become part of the system of methodology is the active employment of all its principles, categories, laws and methods in the process of getting to know a specific object.
Anotace česky
Metodika vědeckého poznání je systém obecných a speciálních principů, zákonů, kategorií i metod používaných při řešení komplexních teoretických a praktických problémů policejní teorie a praxe a současně je výukou metod. Metodika vědeckého poznávání je kompletní systém, který zahrnuje filozofii, tzv. Střední vědy (logika, kybernetika, informatika, sémiotika atd.) A obecné a speciální vědy. Nezbytnou podmínkou pro to, aby se věda stala součástí systému metodiky, je aktivní nasazení všech jejích principů, kategorií, zákonů a metod v procesu poznávání konkrétního předmětu
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 13:16