D 2019

Pravděpodobnostní charakter znaleckého zkoumání

STRAUS, Jiří

Základní údaje

Originální název

Pravděpodobnostní charakter znaleckého zkoumání

Název česky

Pravděpodobnostní charakter znaleckého zkoumání

Název anglicky

Probabilistic character of expert examination

Autoři

STRAUS, Jiří

Vydání

1. vyd. Praha, Sborník sdělení z IX. ročníku mezinárodní vědecké konference Bezpečná Evropa 2018, od s. 280-287, 8 s. 2019

Nakladatel

Vysoká škola finanční a správní, a. s.

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50502 Criminology, penology

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

elektronická verze "online"

Organizační jednotka

Vysoká škola finanční a správní

ISBN

978-80-7408-185-9

Klíčová slova česky

kriminalistika, identifikace, pravděpodobnost, závěry zkoumání

Klíčová slova anglicky

criminalistic, identification, probability, conclusions of research

Štítky

AR 2018-2019, cervenec_2019_o, xD2

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 14. 5. 2019 09:49, Bc. Jan Peterec

Anotace

ORIG EN

V originále

V článku jsou prezentovány základní přístupy k identifikaci objektů, a pravděpodobnostní přístup v kriminalistickém zkoumání. Autor pojednává o pravděpodobnosti znaleckých zkoumání. Mezi krajními hranicemi individuální identifikace a určení skupinové příslušnosti je možné v některých případech zúžit množinu hledaných objektů na základě výpočtu hladiny pravděpodobnosti. Pravděpodobnostní hledisko závěrů znaleckého zkoumání je vyjádřitelné slovní interpretací, často se vyjadřuje také číselnou hodnotou. Pojem stochastické, tj. pravděpodobnostní zúžení skupinové příslušnosti se objevuje v kriminalistické literatuře již v minulosti. Autor se zabývá stochastickým přístupem a stanovením hranice pro vysokou hladinu pravděpodobnosti.

Anglicky

The paper presents basic approaches to object identification and probability access in forensic investigation. The author discusses the probability of expert examinations. Between the extreme borders of individual identification and determination of group membership, it is possible to narrow down the set of objects searched in some cases by calculating the probability level. The probabilistic point of view of the findings of the expert examination is expressible by word interpretation, often expressed also by numerical value. The notion of stochastic, ie the probability of narrowing of group membership, appears in criminological literature in the past. The author deals with the stochastic approach and the determination of the boundary for the high probability level.
Zobrazeno: 18. 10. 2024 23:32