V originále
This article deals with performance, stability and predictions for the individual sectors of the food industry in Czech Republic basing on the statistical data for the years 2005–2015. The goal of the article is to provide reasons for individual changes, i.e., to determine the key factors which have influence on the performance and stability of individual sectors, to point to the stability of individual sectors and at the same time to predict their performance in the future. The conclusion has been reached that bakery, confectionary and other flour-based products and Other food products are the best performing areas in the given branch and that Meat and meat products,. Fish, crustaceans and molluscs, Dairy products, Other food products and Industrial feeds will increase their performance in the future, while other areas in the branch which have been subjected to statistical analysis are expected to experience a fall in performance.
Česky
Tento článek pojednává o výkonnosti, stabilitě a předpovědích pro jednotlivá odvětví potravinářského průmyslu v České republice na základě statistických údajů za roky 2005–2015. Cílem článku je uvést důvody jednotlivých změn, tj. Určit klíčové faktory, které mají vliv na výkonnost a stabilitu jednotlivých sektorů, poukázat na stabilitu jednotlivých sektorů a současně předpovídat jejich výkonnost v budoucnost. Byl učiněn závěr, že pekárenské, cukrářské a jiné moučné výrobky a jiné potravinářské výrobky jsou v daném odvětví nejlépe fungujícími oblastmi a že maso a masné výrobky. Ryby, korýši a měkkýši, mléčné výrobky, jiné potravinářské výrobky a průmyslová krmiva v budoucnu zvýší svou výkonnost, zatímco u ostatních oblastí v odvětví, které byly podrobeny statistické analýze, se očekává pokles výkonnosti.