J 2019

PERFORMANCE AND STABILITY OF THE SECTORS IN THE FOOD INDUSTRY OF CZECH REPUBLIC

KOSTIKOV, Eva, David MAREŠ and Radka PROCHÁZKOVÁ

Basic information

Original name

PERFORMANCE AND STABILITY OF THE SECTORS IN THE FOOD INDUSTRY OF CZECH REPUBLIC

Authors

KOSTIKOV, Eva (703 Slovakia, guarantor, belonging to the institution), David MAREŠ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Radka PROCHÁZKOVÁ (203 Czech Republic)

Edition

Journal of International Studies, Poland, Centre of Sociological Research, 2019, 2071-8330

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

50200 5.2 Economics and Business

Country of publisher

Poland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

RIV identification code

RIV/04274644:_____/19:#0000508

Organization unit

University of Finance and Administration

Keywords (in Czech)

přidaná účetní hodnota; Česká republika; předpověď časové řady

Keywords in English

accounting value added; Czech Republic; prediction time series

Tags

Reviewed
Změněno: 27/4/2020 08:14, Ing. Dominika Moravcová

Abstract

V originále

This article deals with performance, stability and predictions for the individual sectors of the food industry in Czech Republic basing on the statistical data for the years 2005–2015. The goal of the article is to provide reasons for individual changes, i.e., to determine the key factors which have influence on the performance and stability of individual sectors, to point to the stability of individual sectors and at the same time to predict their performance in the future. The conclusion has been reached that bakery, confectionary and other flour-based products and Other food products are the best performing areas in the given branch and that Meat and meat products,. Fish, crustaceans and molluscs, Dairy products, Other food products and Industrial feeds will increase their performance in the future, while other areas in the branch which have been subjected to statistical analysis are expected to experience a fall in performance.

In Czech

Tento článek pojednává o výkonnosti, stabilitě a předpovědích pro jednotlivá odvětví potravinářského průmyslu v České republice na základě statistických údajů za roky 2005–2015. Cílem článku je uvést důvody jednotlivých změn, tj. Určit klíčové faktory, které mají vliv na výkonnost a stabilitu jednotlivých sektorů, poukázat na stabilitu jednotlivých sektorů a současně předpovídat jejich výkonnost v budoucnost. Byl učiněn závěr, že pekárenské, cukrářské a jiné moučné výrobky a jiné potravinářské výrobky jsou v daném odvětví nejlépe fungujícími oblastmi a že maso a masné výrobky. Ryby, korýši a měkkýši, mléčné výrobky, jiné potravinářské výrobky a průmyslová krmiva v budoucnu zvýší svou výkonnost, zatímco u ostatních oblastí v odvětví, které byly podrobeny statistické analýze, se očekává pokles výkonnosti.