VALENČÍK, Radim a Jaroslav ŠULC. Jakou reformu penzí pro ČR a proč? Fórum sociální politiky. Praha: VÚPSV, roč. 2020, č. 2, s. 22-30. ISSN 1802-5854. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jakou reformu penzí pro ČR a proč?
Název česky Jakou reformu penzí pro ČR a proč?
Název anglicky What pension reform for the Czech Republic and why?
Autoři VALENČÍK, Radim (203 Česká republika, garant, domácí) a Jaroslav ŠULC.
Vydání Fórum sociální politiky, Praha, VÚPSV, 2020, 1802-5854.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/20:#0000612
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky penze, důchodová reforma, délka živora
Klíčová slova anglicky pension; pension reform; length of life
Štítky AR 2019-2020, POZNÁMKA, RIV_2021, unor_2020_o, xJ0
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 16. 4. 2021 11:56.
Anotace
Článek se zabývá penzijní reformou v České republice. Současný stav diskuse vidí jako příležitost pro ekonomickou teorii, která se může odpoutat od zájmového a ideologického pozadí názorových střetů a přispět k nalezení efektivního a sociálně co možná nejspravedlivějšího řešení. Cílem příspěvku je upozornit na rizika některých přístupů, pokusit se modelově kvantifikovat některé alternativy a ukázat širší kontext reformy penzijního systému. Autoři navrhují využití tzv. postgraduální nadstavby systému průběžného důchodového pojištění, tedy využití dosud ladem ležících možností, které by efektivněji konstruovaný systém mohl nabídnout osobám v předdůchodovém věku, ale zejména lidem, kterým podle zákona již vznikl nárok na starobní důchod. Předložený návrh akcentuje možnosti prodloužení doby produktivního uplatnění člověka na profesních trzích s posílením tomu odpovídajících motivačních prvků i v systému zdravotního pojištění. Podle autorů má jejich koncept potenciál nejen výrazně vylepšovat příjmovou bilanci budoucích penzistů, ale také tlumit negativní dopady nastupující demografické krize do veřejných financí, a to již v této dekádě.
Anotace anglicky
The article deals with the pension reform in the Czech Republic. He sees the current state of the debate as an opportunity for the economy theory that can detach itself from the interest and ideological background of conflicts of opinion and contribute to finding an effective and the socially fairest possible solution. The aim of the paper is to draw attention to the risks of some approaches, to try model to quantify some alternatives and show the broader context of pension reform. The authors suggest the use the so-called postgraduate superstructures of the system of continuous pension insurance, ie the use of hitherto abandoned possibilities, which a more efficiently designed system could offer to people of pre - retirement age, but especially to people to whom by law, entitlement to a retirement pension has already arisen. The present proposal emphasizes the possibilities of extending the productive period human employment in professional markets with the strengthening of the corresponding motivational elements in the health insurance system. According to the authors, their concept has the potential not only to significantly improve the income balance of future pensioners, but also dampen the negative effects of the emerging demographic crisis on public finances, already in this decade.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:03