PAVLÁK, Miroslav a Přemysl PÍSAŘ. Strategic management controlling system and its importance for SMEs in the EU. Problems and Perspectives in Management. Ukraine: LLC “Consulting Publishing Company “Business Perspectives”, roč. 18, č. 3, s. 362-372. ISSN 1727-7051. doi:10.21511/ppm.18(3).2020.30. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Strategic management controlling system and its importance for SMEs in the EU
Název česky Strategický controlling management systém a jeho význam pro SME v EU
Autoři PAVLÁK, Miroslav (203 Česká republika, garant) a Přemysl PÍSAŘ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Problems and Perspectives in Management, Ukraine, LLC “Consulting Publishing Company “Business Perspectives” 2020, 1727-7051.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Ukrajina
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/20:#0000662
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.21511/ppm.18(3).2020.30
Klíčová slova česky výkon, konkurenceschopnost, stabilita, ROA, obrat, model, korelace, obchod
Klíčová slova anglicky performance; competitiveness; stability; ROA; turnover; model; correlation; business
Štítky AR 2020-2021, business, competitiveness, controlling, correlation, model, performance, POZNÁMKA, RIV_2021, ROA, stability, turnover, xJ3
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 9. 4. 2021 08:16.
Anotace
The current hyper-competitive environment offers many great opportunities for small and medium-sized businesses (SMEs), but on the other hand, this business environment is also hazardous. SMEs are a significant economic power and employer in the European Union. Their competitiveness and long-term stability are a crucial factor for European cohesion and economic growth. The research aim is to design a strategic management controlling system that should be implemented to SMEs and be useful for their long-term future development. The study was conducted in 2017–2020 based on data from 403 SMEs. The PAPI method was used to collect data. The implications between defined variables controlling, ROA, turnover, financial analysis, and strategic management were explained, and the results obtained from an in-depth analysis were indicated. The research was concluded by a model of strategic management controlling system tested by experimental in-practice implementation on SMEs and verified. The model and the research findings are suitable for business practice and should support the long-term stability and development of SMEs.
Anotace česky
Současné hyperkonkurenční prostředí nabízí mnoho skvělých příležitostí pro malé a střední podniky (MSP), ale na druhé straně je toto podnikatelské prostředí také nebezpečné. Malé a střední podniky jsou významnou ekonomickou silou a zaměstnavatelem v EU Evropská unie. Jejich konkurenceschopnost a dlouhodobá stabilita jsou rozhodujícím faktorem Evropská soudržnost a hospodářský růst. Cílem výzkumu je navrhnout strategický řídící kontrolní systém, který by měl být implementován do malých a středních podniků a měl by být užitečný pro jejich dlouhodobý budoucí rozvoj. Studie byla provedena v letech 2017–2020 na datech od 403 malých a středních podniků. Ke sběru dat byla použita metoda PAPI. Důsledky mezi řízením definovaných proměnných, ROA, obratem, finanční analýzou a strategickým bylo vysvětleno vedení a výsledky získané z hloubkové analýzy byly uvedeno. Výzkum byl zakončen modelem kontroly strategického řízení systém testován experimentální implementací v praxi na malých a středních podnicích a ověřen. The model a výsledky výzkumu jsou vhodné pro obchodní praxi a měly by podporovat dlouhodobá stabilita a rozvoj malých a středních podniků.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 17:32