VOSTATEK, Jaroslav. (Ne)podmíněné sociální dávky prizmatem sociálních modelů. Fórum sociální politiky. Praha: VÚPSV, roč. 15, č. 2, s. 2-13. ISSN 1802-5854. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název (Ne)podmíněné sociální dávky prizmatem sociálních modelů
Název česky (Ne)podmíněné sociální dávky prizmatem sociálních modelů
Název anglicky (Un)conditional social benefits through the prism of welfare regimes
Autoři VOSTATEK, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Fórum sociální politiky, Praha, VÚPSV, 2021, 1802-5854.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50206 Finance
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000757
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky nepodmíněný základní příjem, univerzální starobní důchod, přídavky na děti, daňové zvýhodnění na dítě, dávka v nezaměstnanosti
Klíčová slova anglicky unconditional basic income; universal old-age pension; child benefit; child tax credit; unemployment benefit
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, RIV_2022, xJ4
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 28. 2. 2022 11:53.
Anotace
Občanské iniciativy k zavedení nepodmíněného základního příjmu jsou podnětem k analýzám sociálních systémů. Řadu zajímavých poznatků přinesly studie Sapira a jeho následovníků, které lze shrnout do typologie sociálních modelů založené na dvou kritériích: efektivnosti a spravedlnosti. Přínosem pro sociální politiku jsou i obdobně fundované sociální modely zejména Espinga-Andersena. Tyto typologie zahrnují celou škálu dávek sociálního zabezpečení. Naproti tomu konstrukt nepodmíněného/univerzálního základního příjmu vyzdvihuje význam univerzálních peněžitých dávek, jako protipólu podmíněných dávek, např. dávek sociální pomoci či dávek v nezaměstnanosti. V zájmu zjištění prostoru pro uplatnění konstruktu nepodmíněného základního příjmu analyzujeme příslušné složky sociálních systémů Velké Británie, Švýcarska, Německa, USA, Finska a Česka. Srozumitelnost a efektivita českého sociálního systému vyžaduje rozdělení českého „důchodového pojištění“ na vyšší univerzální důchod a na nižší pojistné důchody, a naopak sloučení slevy na dani na děti a testovaných přídavků na děti do univerzálních přídavků na děti. Pracující ani nezaměstnaní univerzální přídavky nepotřebují.
Anotace anglicky
Citizens’ initiatives to introduce an unconditional basic income induce reviews of social systems. Studies of Sapir and his followers have brought more findings which might be summarized to the typology of welfare regimes based on two criteria: efficiency and equity. Similarly, the well-founded welfare regimes of (in particular) Esping-Andersen are also an achievement for the social policy. These typologies include wide ranges of social security benefits. In contrast to them the UBI construct highlights the universal monetary benefits, as an antipole to the conditional benefits, e. g. to the social assistance or unemployment benefits. In the interest of finding out the leeway for the UBI construct we analyse the respective components of the social systems of Great Britain, Switzerland, Germany, the USA, Finland and Czechia. The comprehensibility and efficiency of the Czech social system requires the division of the Czech “pension insurance” into a higher universal pension and lower earnings-related pensions, and to the contrary, the merger of the child tax credit and the tested child benefit into a universal child benefit. Neither the workers nor the unemployed need a UBI benefit.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:02