LEGIERSKÁ, Yvona a Otakar SCHLOSSBERGER. Tax Evasion in the Czech Republic. první. Košice: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. 430 s. Tax Law vs Tax Frauds. ISBN 978-80-8152-304-5. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tax Evasion in the Czech Republic
Název česky Daňové úniky v České republice
Autoři LEGIERSKÁ, Yvona a Otakar SCHLOSSBERGER.
Vydání první. Košice, 430 s. Tax Law vs Tax Frauds, 2015.
Nakladatel Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-8152-304-5
Klíčová slova česky Stínová ekonomika; Vyhýbání se daňovým povinnostem / daňovým únikům; Daňové trestné činy; Daň z příjmu; Daň z přidané hodnoty; Spotřební daně
Klíčová slova anglicky Shadow economy; Tax avoidance/tax evasion; Tax-related crimes; Income tax; Value added tax; Excise taxes
Štítky AR 2014-2015, D1, RIV_ano, xD2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 2. 10. 2017 14:04.
Anotace
The objective of this paper is to use analysis to present the issue of tax evasion that is part of the shadow economy. Based on the classification of tax evasion, we focus on deliberate illegal tax evasion, particularly in terms of its culpability. With regard to primary sources of information, we rely in part on legal regulations of the Czech Republic and in part on the Reports on the Activities of the Financial Administration of the Czech Republic and of the Customs Administration of the Czech Republic for the period of 2009 to 2013, including our own practical experience. Tax evasion/avoidance results in annual reduction of public revenue in the amount of EUR 1 trillion in the European Union, with tens of billions of Czech crowns in the Czech Republic. The situation is so alarming that even European institutions have been greatly focusing on the issue for several years now, proposing many measures aimed at reducing tax evasion and avoidance.
Anotace česky
Příspěvek se zabývá vývojem zdaňováním bank v České republice před a po jejím vstupu do Evropské unie, a to v období od roku 2001 do roku 2012. Jedná se zejména o zdaňování daní z příjmů právnických osob, ale i daní z přidané hodnoty. Cílem příspěvku je navrhnout takové úpravy ve zdaňování bank v ČR, které by přihlédly k jejich specifikům a postavení v ekonomice ve vazbě na jejich přínos do veřejných rozpočtů. Při vypracování příspěvku byly použity metody analýzy, syntézy a deskripce odborné literatury a národní legislativy včetně matematicko-statistických metod popisu časových řad vybraných ukazatelů. Je navrženo zvýšení sazby daně z příjmů pro bankovní sektor nebo zavedení bankovní daně, výhledově pak podpoření návrhů EU na zavedení daně z finančních transakcí.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:44