KHENDRICHE TRHLÍNOVÁ, Zuzana. Daňové příjmy obcí a měst v periferních regionech: od autonomie k územní spolupráci? In Česká a slovenská geografie: mezi národní tradicí a mezinárodní relevancí. 2022. ISBN 978-80-244-6178-6. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5507/prf.22.24461786.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Daňové příjmy obcí a měst v periferních regionech: od autonomie k územní spolupráci?
Název česky Daňové příjmy obcí a měst v periferních regionech: od autonomie k územní spolupráci?
Název anglicky Tax municipal revenues in peripheral regions: from autonomy to territorial cooperation?
Autoři KHENDRICHE TRHLÍNOVÁ, Zuzana.
Vydání Česká a slovenská geografie: mezi národní tradicí a mezinárodní relevancí, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50602 Public administration
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-244-6178-6
Doi http://dx.doi.org/10.5507/prf.22.24461786
Klíčová slova česky daňová výtěžnost, rozpočtové určení daní, velikost obce, periferie, meziobecní spolupráce
Klíčová slova anglicky share of tax revenues, budgetary determination of taxes, municipality size, periphery, intermunicipal cooperation
Štítky AR 2022-2023, odmeny_2023
Návaznosti TL03000527, projekt VaV.
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Denišová, DiS., učo 12202. Změněno: 21. 9. 2022 11:03.
Anotace
Ekonomické dispozice obcí, měst a krajů, zejména majetek a rozpočtové prostředky, jsou základními předpoklady pro možnou dynamizaci místního a regionální rozvoje a posilování kvality života území ze strany místních a krajských samospráv. Otázka definování adekvátní výše a struktury těchto ekonomických nástrojů je jedním z aktuálně diskutovaných témat regionální politiky. Jedním ze základních ekonomických nástrojů rozvoje obcí a měst jsou, kromě hospodaření s majetkem, rozpočtové příjmy. Významné jsou zejména tzv. daňové příjmy, resp. daňová výtěžnost, které determinují možnosti obcí investovat samostatně do rozvoje dle svých potřeb a priorit. Cílem posteru je identifikovat vliv územní příslušnosti obcí a měst k periferním územím na jejich daňové příjmy a daňovou výtěžnost.
Anotace anglicky
The economic disposition of municipalities, cities and regions, especially property and budget funds, are the basic prerequisites for the possible dynamism of local and regional development and the strengthening of the quality of life of the territory by local and regional governments. The question of defining the adequate amount and structure of these economic instruments is one of the topics currently discussed in regional policy. In addition to property management, budget revenues are one of the basic economic tools for the development of municipalities and cities. The so-called tax revenues are particularly significant, or tax yield, which determine the possibilities of municipalities to invest independently in development according to their needs and priorities. The aim of the poster is to identify the influence of the territorial affiliation of municipalities and cities to peripheral territories on their tax revenues and tax yield.
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 03:54