NOVOTNÝ, Jiří. Zánik zástavního práva v trestním řízení. Obchodní právo. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2022, roč. 31, č. 10, s. 32-40. ISSN 1210-8278.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zánik zástavního práva v trestním řízení
Název česky Zánik zástavního práva v trestním řízení
Název anglicky Termination of lien in criminal proceedings
Autoři NOVOTNÝ, Jiří.
Vydání Obchodní právo, Praha, Wolters Kluwer ČR, 2022, 1210-8278.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Trestní řízení, zástava, zástavní právo, zánik zástavního práva
Klíčová slova anglicky Criminal proceedings, lien, lien, termination of lien
Štítky AR 2022-2023, nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 28. 2. 2023 07:14.
Anotace
Příspěvek se zabývá problematikou zániku zástavního práva v trestním řízení. Zástavní právo je často užívaným zajišťovacím prostředkem, a to pro výhody jeho věcné povahy. Věcná povaha zástavního práva spočívá v tom, že tato zásadně následuje právní osud zajištěné věci (zástavy). Výhodou zástavního práva je především skutečnost, že při konkurenci více zajišťovacích prostředků svědčí zástavnímu věřiteli výhodnější pořadí. V rámci soukromoprávních (obchodních) vztahů je však nezbytné věnovat se ještě jednomu způsobu zániku zástavního práva, kterým je zánik zástavního práva v trestním řízení při uložení trestu propadnutí majetku či jednotlivé věci. V případě uložení trestu propadnutí majetku či jednotlivé věci ztrácejí zástavní věřitelé nejen své výhradní postavení, ale především ztrácejí možnost náhradního uspokojení své pohledávky prostřednictví sjednaného zástavního práva. Příspěvek se zabývá problematikou zániku zástavního práva v trestním řízení. Zástavní právo je často užívaným zajišťovacím prostředkem, a to pro výhody jeho věcné povahy. Věcná povaha zástavního práva spočívá v tom, že tato zásadně následuje právní osud zajištěné věci (zástavy). Výhodou zástavního práva je především skutečnost, že při konkurenci více zajišťovacích prostředků svědčí zástavnímu věřiteli výhodnější pořadí. V rámci soukromoprávních (obchodních) vztahů je však nezbytné věnovat se ještě jednomu způsobu zániku zástavního práva, kterým je zánik zástavního práva v trestním řízení při uložení trestu propadnutí majetku či jednotlivé věci. V případě uložení trestu propadnutí majetku či jednotlivé věci ztrácejí zástavní věřitelé nejen své výhradní postavení, ale především ztrácejí možnost náhradního uspokojení své pohledávky prostřednictví sjednaného zástavního práva.
Anotace anglicky
The paper deals with the issue of the termination of the lien in criminal proceedings. A lien is a frequently used means of security, due to the advantages of its material nature. The substantive nature of the lien lies in the fact that it fundamentally follows the legal fate of the secured thing (pledge). The advantage of the right of lien is primarily the fact that, in the event of competition between several means of securing, a more favorable ranking is evidenced by the lienholder. However, within the framework of private law (business) relations, it is necessary to pay attention to one more way of extinguishing the right of lien, which is the extinction of the right of lien in criminal proceedings when the penalty of confiscation of property or individual things is imposed. In the event of the imposition of a penalty of confiscation of property or individual items, the lien creditors not only lose their exclusive position, but above all they lose the possibility of alternative satisfaction of their claim through the negotiated right of lien.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 15:29