MERTL, Jan. Možnosti a úskalí využití soukromého zdravotního pojištění. Pojistné rozpravy. Praha: Česká asociace pojišťoven, 2023, roč. 40, č. 1, s. nestrankovano, 11 s. ISSN 0862-6162.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti a úskalí využití soukromého zdravotního pojištění
Název česky Možnosti a úskalí využití soukromého zdravotního pojištění
Název anglicky Options and pitfalls of using private health insurance
Autoři MERTL, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pojistné rozpravy, Praha, Česká asociace pojišťoven, 2023, 0862-6162.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/23:#0001062
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Financování zdravotnictví; soukromé zdravotní pojištění; zdravotní péče; volitelné a povinné pojištění
Klíčová slova anglicky Health care financing; private health insurance; health care; optional and compulsory insurance
Štítky AR 2023-2024, odmeny_2024, RIV_2024, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jitka Štruncová, učo 38491. Změněno: 13. 2. 2024 12:12.
Anotace
Cílem tohoto článku je představit faktory ovlivňující využívání soukromých zdrojů ve zdravotnictví, klasifikovat různé formy soukromého zdravotního pojištění a zhodnotit situaci v České republice. Autor dochází k závěru, že úroveň využívání soukromých zdrojů ve zdravotnictví je ovlivněna trhem zdravotní péče a zdravotním pojištěním a také rozsahem a charakterem univerzální části péče, která je dostupná všem. Soukromé zdravotní pojištění lze využít tam, kde pokrytí veřejným systémem není dostatečné pro zajištění potřebné péče. Pak se nabízí forma nepovinného a povinného pojištění, které se dále dělí na pojištění náhradní, doplňkové, připojištění. Autorka se dále zabývá využitím povinného soukromého pojištění v Evropě a dochází k závěru, že prostor pro soukromé zdravotní pojištění je v České republice omezený, ale má smysl nadále zkoumat možnosti jeho efektivního využití za účelem zvýšení výhod pro jednotlivce.
Anotace anglicky
The aim of this article is to present the factors influencing the use of private resources in health care, to classify the different forms of private health insurance and to assess the situation in the Czech Republic. The author concludes that the level of use of private resources in health care is influenced by the health care market and health insurance, as well as the extent and nature of the universal part of care that is available to all. Private health insurance can be used where the public system coverage is not sufficient to provide the necessary care. Then, a form of optional and compulsory insurance is offered, which is further subdivided into substitutive insurance, complementary insurance, supplementary insurance. The author further discusses the use of compulsory private insurance in Europe and concludes that the scope for private health insurance is limited in the Czech Republic, but it makes sense to continue to explore the possibilities of its effective use in order to increase benefits for individuals.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 12:31