PETRŮ, Naděžda, Oskar CRNADAK a Adam ČERNOHORSKÝ. Umělá inteligence a její budoucnost v managementu vzdělávání. Online. In Radim Valenčík, Naděžda Petrů. Lidský kapitál a investice do vzdělání: Umělá inteligence a strategické změny v oblasti vzdělání:sborník z 26. mezinárodní vědecké konference = Human capital and investment in education: Artificial intelligence and strategic changes in education. První. Praha: Vysoká škola finanční a správní, 2024, s. 51-74, 23 s. ISBN 978-80-7408-273-3. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.37355/LK-2023-04.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Umělá inteligence a její budoucnost v managementu vzdělávání
Název česky Umělá inteligence a její budoucnost v managementu vzdělávání
Název anglicky Artificial intelligence and its future in educational management
Autoři PETRŮ, Naděžda, Oskar CRNADAK a Adam ČERNOHORSKÝ.
Vydání První. Praha, Lidský kapitál a investice do vzdělání: Umělá inteligence a strategické změny v oblasti vzdělání:sborník z 26. mezinárodní vědecké konference = Human capital and investment in education: Artificial intelligence and strategic changes in education, od s. 51-74, 23 s. 2024.
Nakladatel Vysoká škola finanční a správní
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Odkaz na fulltext sborníku
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-273-3
Doi http://dx.doi.org/10.37355/LK-2023-04
Klíčová slova česky umělá inteligence, vzdělávání, management, znalosti, inovace, controlling
Klíčová slova anglicky artificial intelligence, education, management, knowledge, innovation, controlling
Štítky AR 2023-2024, xD2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Denišová, DiS., učo 12202. Změněno: 3. 5. 2024 07:40.
Anotace
Rozvoj digitálních technologií vzbuzuje rostoucí zájem mezi výzkumnými pracovníky, studenty, manažery, odbornou i laickou veřejností. Tato studie slouží jako předběžná a průzkumná kompilace odborných textů zaměřených na možnosti využití umělé inteligence v různých oblastech managementu, včetně vzdělávání. Aplikace umělé inteligence se v podnikovém managementu i ve vzdělávání v dynamickém digitálním věku celosvětově značně rozšířila a zvýšila. Systematizovaný přehled především aktuální literatury uplatňuje smíšený, kvantitativní a kvalitativní přístup využívající různá výzkumná paradigmata. Syntetizuje poznatky z 92 zdrojů, přehledových článků a poskytuje holistický pohled na efektivitu a potenciál AI nejenom ve vzdělávacím kontextu. Diskutuje trendy, ale i rizika využití AI v managementu a ve vzdělávání. Aplikační část textu uvádí příklady s tématikou AI ilustrující multidisciplinaritu tématu a množství stakeholderů, kteří jsou AI ovlivnění nebo ji sami ovlivňují. Představují náměty, příležitosti a výzvy umělé inteligence pro VŠFS, a.s.
Anotace anglicky
The development of digital technologies arouses a growing interest among researchers, students, managers, professionals and the lay public. This study serves as a preliminary and exploratory compilation of professional texts focused on the possibilities of using artificial intelligence in various fields of management, including education. The application of artificial intelligence in business management and education has greatly expanded and increased worldwide in the dynamic digital age. The systematized overview of current literature applies a mixed, quantitative and qualitative approach using different research paradigms. It synthesizes knowledge from 92 sources, review articles and provides a holistic view of the effectiveness and potential of AI not only in the educational context. He discusses trends, but also the risks of using AI in management and education. The application part of the text presents examples with the topic of AI illustrating the multidisciplinarity of the topic and the number of stakeholders who are affected by AI or influence it themselves. They represent topics, opportunities and challenges of artificial intelligence for VŠFS, a.s.
VytisknoutZobrazeno: 25. 5. 2024 05:51