PIRGMANN, Michael. The Evolution of CBDC in G20 Economies. Design, Progress and Strategy . In Ondřej Roubal. Konference doktorandů na Vysoké škole finanční a správní 2023: Prezentace výsledků společenskovědního výzkumu s ekonomickými a finančními efekty (10. ročník) = Doctoral Student Conference at the University of Finance and Administration 2023: Results presentation of social science research with economic and financial effects (10th annual conference). Praha: Vysoká škola finanční a správní, a.s., 2023, s. 105-119. ISBN 978-80-7408-270-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Evolution of CBDC in G20 Economies. Design, Progress and Strategy .
Název česky Vývoj CBDC v ekonomikách. G20 Design, pokrok a strategie.
Autoři PIRGMANN, Michael.
Vydání Praha, Konference doktorandů na Vysoké škole finanční a správní 2023: Prezentace výsledků společenskovědního výzkumu s ekonomickými a finančními efekty (10. ročník) = Doctoral Student Conference at the University of Finance and Administration 2023: Results presentation of social science research with economic and financial effects (10th annual conference), od s. 105-119, 15 s. 2023.
Nakladatel Vysoká škola finanční a správní, a.s.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-270-2
Klíčová slova česky Digitální měna centrální banky, G20 ekonomiky
Klíčová slova anglicky Central Bank Digital Currency (CBDC); G20 Economies; Distributed Ledger Technology (DLT); CBDC Design
Štítky AR 2023-2024, xD2
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 22. 5. 2024 13:15.
Anotace
This paper aims to provide a comprehensive examination of the rapidly evolving landscape of Central Bank Digital Currencies (CBDCs) within G20 economies. It seeks to differentiate the primary use cases of retail, wholesale, and cross-country CBDCs across the four development stages: research-, development-, pilot- and live-stage. The research reveals that, except for Argentina, all G20 economies are in advanced research or proof-of-concept stages, each with unique motivations and design considerations. Also, eastern nations, notably China, India, and Russia are progressing toward the imminent launch of retail CBDCs. In contrast, predominant western economies like the USA, UK and Eurozone remain in exploratory phases, preparing for a potential future launch should CBDC integration become necessary. Also, it can be concluded that CBDC is seen as an addition to cash and not as a replacement in all portrayed economies. Furthermore, most countries are undecided regarding the underlying technology, but are certain to distribute CBDCs via intermediaries and not directly via the Central Bank to avoid disintermediation. Noticeably, most G20 economies are involved in one of twelve international projects for cross-country CBDCs which are currently underway.
Anotace česky
Tento dokument si klade za cíl poskytnout komplexní pohled na rychle se vyvíjející krajinu digitálních měn centrálních bank (CBDC) v rámci ekonomik G20. Snaží se rozlišovat primární případy použití maloobchodních, velkoobchodních a přeshraničních CBDC ve všech čtyřech zemích vývojové fáze: výzkumná, vývojová, pilotní a živá fáze. Výzkum ukazuje, že kromě Argentiny jsou všechny ekonomiky G20 ve fázi pokročilého výzkumu nebo ověřování koncepce, každý s jedinečnými motivy a designovými úvahami. Také východní národy, zejména Čína, Indie a Rusko postupují směrem k brzkému spuštění maloobchodních CBDC. V porovnání, převládající západní ekonomiky jako USA, Velká Británie a eurozóna zůstávají ve fázi průzkumu, příprava na potenciální budoucí spuštění, pokud by byla integrace CBDC nezbytná. Také může dospět k závěru, že CBDC je ve všech vyobrazeních vnímáno jako doplněk k hotovosti a nikoli jako náhrada ekonomiky. Kromě toho většina zemí není rozhodnutá ohledně základní technologie, ale je jisté, že budou CBDC distribuovat prostřednictvím zprostředkovatelů a ne přímo prostřednictvím centrální banky aby se zabránilo dezprostředkování. Je patrné, že většina ekonomik G20 je zapojena do jedné z dvanácti mezinárodní projekty pro přeshraniční CBDC, které právě probíhají.
VytisknoutZobrazeno: 17. 6. 2024 22:52