PORADA, Viktor, Eduard BRUNA a Květoň HOLCR. Bezpečnostní výzkum zaměřený na bezpečnostní vědy. In Kříha, J. Kříha, J., Metěnko, J. et al. Bezpečnostní prostředí Evropské unie-reflexe zájmových bezpečnostně právních konotací vybraných zemí středoevropského prostoru (studie). 1. vyd. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií. s. 13-20. Studie. ISBN 978-80-7556-026-1. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bezpečnostní výzkum zaměřený na bezpečnostní vědy
Název česky Bezpečnostní výzkum zaměřený na bezpečnostní vědy
Název anglicky Security research on security science
Autoři PORADA, Viktor, Eduard BRUNA a Květoň HOLCR.
Vydání 1. vyd. České Budějovice, Kříha, J., Metěnko, J. et al. Bezpečnostní prostředí Evropské unie-reflexe zájmových bezpečnostně právních konotací vybraných zemí středoevropského prostoru (studie), od s. 13-20, 8 s. Studie, 2017.
Nakladatel Vysoká škola evropských a regionálních studií
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7556-026-1
Klíčová slova česky teorie, metodologie, policejní a bezpečnostní vědy, bezpečnostní výzkum, praktické vědy, projektování bezpečnostních činností, vědecké poznatky, potřeby a transfer vědeckých poznatků.
Klíčová slova anglicky Theory; methodology; police and security science; safety research; practical science, designing security activities; scientific knowledge; needs and transfer of scientific knowledges
Štítky AR 2017-2018, studie
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. JUDr. Ing. Viktor Porada, DrSc., učo 31366. Změněno: 24. 1. 2018 11:42.
Anotace
Rozvoj každé konkrétní vědy je do jisté míry determinován představami o jejím místě v systému vědního poznání. V historii bezpečnostních činností mělo a má i v současné době řešení této otázky podstatný význam pro určení její funkce a úlohy v bezpečnostní politice státu (celé EU) i při objasnění zdrojů těch poznatků, jejichž využívání zvyšuje potenciál bezpečnostních prostředků a metod identifikace, poznání bezpečnostní situace, ale i procesu realizace konkrétních bezpečnostních činnosti. V předkládaném sdělení jsou formulovány náměty a problémy spojené s bezpečnostním výzkumem v procesu konstituování a rozvoje bezpečnostních věd. Pozornost je zaměřená na teoretické a metodologické přístupy a na otázky zkoumání potřeb vědeckých poznatků a jejich transfer do bezpečnostní praxe.
Anotace anglicky
The development of each particular science is to some extent determined by ideas about its place in the system of scientific knowledge. In the history of security activities was and is also currently addressing this issue essential to determining its function and role in the security policy of the country (the EU) and to clarify the sources of knowledge, whose use increases the potential safety means and methods of identification, knowledge of the security situation but also the process of implementation of specific security actionsIn this Communication are formulated suggestions and problems related to security research in the process of formation and development of safety science. Attention is focused on the theoretical and methodological approaches and questions exploring the needs of scientific knowledge and its transfer to a security practice.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 17:47