ČECHÁK, Vladimír. Charakter a funkce vzdělání v kontextu současného vývoje. In Radim Valenčík. Lidský kapitál a investice do vzdělání. První vydání. Praha: Vysoká škola finanční a správní, a.s. s. 24-41, 17 s. ISBN 978-80-7408-127-9. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Charakter a funkce vzdělání v kontextu současného vývoje
Název česky Charakter a funkce vzdělání v kontextu současného vývoje
Název anglicky Character and function of education in the context of contemporary development
Autoři ČECHÁK, Vladimír.
Vydání První vydání. Praha, Lidský kapitál a investice do vzdělání, od s. 24-41, 17 s. 2015.
Nakladatel Vysoká škola finanční a správní, a.s.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-127-9
Klíčová slova česky Profesní struktura absolventů středního a vysokoškolského vzdělávání, odborná kvalifikace, studijní program, vzájemné vztahy mezi terciárním vzděláním a podnikatelskou sférou, rozvoj profesních dovedností, typy odborného vzdělávání, tzv. "Další" vzdělávání, rekvalifikace
Klíčová slova anglicky Professional structure of graduates of secondary and higher education, professional qualification, study program, interrelationship between tertiary education and the business sphere, development of professional skills, types of vocational training, so-called "further" education, retraining
Změnil Změnil: prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc., učo 5004. Změněno: 23. 10. 2018 13:36.
Anotace
Problematika lidského kapitálu, potažmo lidských zdrojů, je klíčovou otázkou, jejíž racionální zodpovězení, či spíše vytváření předpokladu k tomuto zodpovězení, je procesem, který zřejmě nebude nikdy definitivně uzavřen. Přesto je nutno se tomuto procesu intenzivně věnovat. Rozvoj ekonomiky i společnosti jako celku je výrazně podmíněn a limitován především kvalitou, vzděláním, úrovní profesní přípravy pracovníků lidských zdrojů. Významnou úlohu v tomto směru představuje systém vzdělávání a způsob jeho financování. Současně je nutno konstatovat, že samotný způsob financování vzdělávací soustavy a vzdělávacího procesu, i když je nepochybně velmi významný (zejména výše finančních prostředků), není univerzálním všelékem. Výše finančních prostředků, které jsou určeny na vzdělávání, i způsob jejich „rozdělování“, stejně jako jejich zdroje podmiňují a umožňují zkvalitnění vzdělávacích aktivit a zlepšení úrovně i kvality vzdělávacího procesu, ale změna této možnosti ve skutečnost je v rukou těch, kdo v oblasti vzdělávání aktivně působí. Proto je nutno věnovat pozornost dynamice vývoje požadavků na vzdělávání, jeho oborové struktuře i kvalitě absolventů jak středních, tak vysokých škol.
Anotace anglicky
The issue of human capital, or human resources, is a key issue whose rational answer, or rather the creation of a prerequisite for this answer, is a process that will probably never be definitively closed. Nevertheless, this process has to be intensively pursued. The development of the economy as well as of society as a whole is strongly conditioned and limited mainly by the quality, education, level of professional training of human resources workers. An important role in this direction is the education system and the way it is financed. At the same time, it should be noted that the way in which the education system and the education process are financed, although it is undoubtedly very important (especially the amount of funds), is not a universal panacea. The amount of funds that are intended for education and the way they are "distributed" as well as their resources make it possible to improve the quality of educational activities and to improve the level and quality of the educational process, but the change of this possibility is in fact in the hands of those in the field of education active. Therefore, it is necessary to pay attention to the dynamics of the development of educational requirements, its structure and the quality of graduates of both secondary and higher education institutions.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:02