PETRŮ, Naděžda a Andrea TOMÁŠKOVÁ. EXPORT RODINNÝCH FIREM V ČR JAKO KROK JEJICH DALŠÍHO POKRAČOVÁNÍ A ROZVOJE. In Mezinárodní vědecká konference TRENDY V PODNIKÁNÍ, ZČU Plzeň. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název EXPORT RODINNÝCH FIREM V ČR JAKO KROK JEJICH DALŠÍHO POKRAČOVÁNÍ A ROZVOJE
Název česky EXPORT RODINNÝCH FIREM V ČR JAKO KROK JEJICH DALŠÍHO POKRAČOVÁNÍ A ROZVOJE
Název anglicky EXPORT OF FAMILY COMPANIES IN THE CZECH REPUBLIC AS THE STEP OF THEIR FURTHER CONTINUATION AND DEVELOPMENT
Autoři PETRŮ, Naděžda a Andrea TOMÁŠKOVÁ.
Vydání Mezinárodní vědecká konference TRENDY V PODNIKÁNÍ, ZČU Plzeň, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky rodinná firma, Česká republika, export, konkurenceschopnost, devizové intervence, akciová společnost, společnost s ručením omezeným.
Klíčová slova anglicky family company, Czech Republic, export, competitiveness, foreign exchange intervention, joint stock company, limited liability company.
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Ing. Andrea Tomášková, Ph.D., učo 24934. Změněno: 18. 11. 2018 20:12.
Anotace
Stále sílící konkurence nutí firmy hledat nová odbytiště pro své produkty. Jednou z možností, jak proniknout na nová teritoria, je export. Autorky zvolily téma export rodinných firem jako možný krok jejich budoucího rozvoje. Cílem bylo porovnat exportní aktivity rodinných společností dle jejich právní formy. Dalším cílem bylo vyhodnotit vliv měnového kurzu v období před, v průběhu a po devizových intervencích na zahraniční aktivity. Příspěvek je zpracován na základě obecných vědeckých metod, zejména metodou kompilace odborných textů, primárním kvantitativním a kvalitativním výzkumem, metodou časových řad, dedukcí a zobecněním. Výstupy jsou měřeny prostřednictvím klasických statistických metod, Pearsonovým korelačním koeficientem, výpočtem Crombachova alfa. Výsledky této studie potvrdily předpoklad, že i malé a střední české rodinné firmy využívají pro svůj rozvoj exportní aktivity. ve vyšší míře exportují společnosti právní formy akciová společnost a společnost s ručením omezeným oproti OSVČ.
Anotace anglicky
The ever-increasing competition forces companies to look for new outlets for their products. One way to break into new territories is to export. The authors chose the topic of exporting family businesses as a possible step in their future development. The aim was to compare the export activities of family companies according to their legal form. Another objective was to evaluate the effect of the exchange rate in the period before, during and after foreign exchange interventions on foreign activities. The contribution is based on general scientific methods, especially the method of compilation of specialized texts, primary quantitative and qualitative research, time series, deduction and generalization. The outputs are measured by classical statistical methods, Pearson's correlation coefficient, Crombach's alpha. The results of this study confirmed the assumption that even small and medium-sized Czech family businesses use export activities for their development. To a greater extent, companies export legal forms to joint stock companies and limited liability companies compared to self-employed.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 18:39