WAWROSZ, Petr a Semen TRAKSEL. Negative Interest Rates and Its Impact on GDP, FDI and Banks’ Financial Performance: The Cases of Switzerland and Sweden. International Journal of Financial Studies. Basel: MDPI, 2023, roč. 11, č. 2, s. 69-91. ISSN 2227-7072. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/ijfs11020069.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Negative Interest Rates and Its Impact on GDP, FDI and Banks’ Financial Performance: The Cases of Switzerland and Sweden
Název česky Záporné úrokové sazby a jejich dopad na HDP, přímé zahraniční investice a finanční výkonnost bank: Případy Švýcarska a Švédska
Autoři WAWROSZ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Semen TRAKSEL (643 Rusko, domácí).
Vydání International Journal of Financial Studies, Basel, MDPI, 2023, 2227-7072.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50201 Economic Theory
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na plný text výsledku
Kód RIV RIV/04274644:_____/23:#0000988
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.3390/ijfs11020069
UT WoS 001020257500001
Klíčová slova česky negative interest rate policy; GDP; FDI; banks’ performance; Switzerland; Sweden
Klíčová slova anglicky negative interest rate policy; GDP; FDI; banks’ performance; Switzerland; Sweden
Štítky AR 2022-2023, odmeny_2023, POZNÁMKA, RIV_2024, xJ1, xJ1_překvalifikování, xJ2_překvalifikování, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 14. 2. 2024 09:06.
Anotace
The article deals with the issue of how negative interest rate policies, introduced in the second decade of the 21st century in some countries, affect certain macroeconomic indicators and bank performance. We concentrate specifically on Switzerland and Sweden. We use correlation analysis to reveal the relationship between interest rates and GDP, the level of foreign direct investment (FDI) and some indicators of banks’ performance. We found that negative interest rates (NIRs) are strongly correlated with the level of GDP in both Switzerland and Sweden but that they do not affect their FDI. The share of banks´ deposits in GDP is also strongly correlated with NIR. Other indicators of bank performance do not show a strong correlation for both countries. Our evidence is consistent with NIR not being associated with undesirable effects concerning economic growth and bank performance in Switzerland and Sweden. The value of FDI depends on many factors—mainly on the attractiveness of a country for foreign investors in terms of its political and economic stability and by general conditions for business operation.
Anotace česky
Článek se zabývá otázkou, jak politika záporných úrokových sazeb, zavedená ve druhém desetiletí 21. století v některých zemích, ovlivňuje některé makroekonomické ukazatele a výkonnost bank. Konkrétně se zaměřujeme na Švýcarsko a Švédsko. Pomocí korelační analýzy odhalujeme vztah mezi úrokovými sazbami a HDP, úrovní přímých zahraničních investic a některými ukazateli výkonnosti bank. Zjistili jsme, že záporné úrokové sazby (ZÚS) silně korelují s úrovní HDP ve Švýcarsku i Švédsku, ale že nemají vliv na jejich přímé zahraniční investice. Podíl vkladů bank na HDP je také silně korelován s NIR. Ostatní ukazatele výkonnosti bank nevykazují u obou zemí silnou korelaci. Naše důkazy jsou v souladu s tím, že NIR nejsou spojeny s nežádoucími účinky týkajícími se hospodářského růstu a výkonnosti bank ve Švýcarsku a Švédsku. Hodnota přímých zahraničních investic závisí na mnoha faktorech - především na atraktivitě země pro zahraniční investory z hlediska její politické a ekonomické stability a na obecných podmínkách pro podnikání.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 08:46