FARKAČOVÁ, Lenka, Mária KRÁLOVÁ a Eva ZELENDOVÁ. Math Anxiety, Skills, and Work-related Competencies: A Study on Czech University Students. MATHEMATICS TEACHING RESEARCH JOURNAL. USA: Mathematics Teaching-Research Journal (MTRJ), 2024, roč. 15, č. 6, s. 20-38. ISSN 2573-4377.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Math Anxiety, Skills, and Work-related Competencies: A Study on Czech University Students
Název česky Matematická úzkost, dovednosti a pracovní kompetence: Studie o českých vysokoškolácích
Autoři FARKAČOVÁ, Lenka, Mária KRÁLOVÁ a Eva ZELENDOVÁ.
Vydání MATHEMATICS TEACHING RESEARCH JOURNAL, USA, Mathematics Teaching-Research Journal (MTRJ), 2024, 2573-4377.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Plné znění článku
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Matematika; Průřezové dovednosti; Úzkost z matematiky; Vysokoškoláci; Výuka matematiky
Klíčová slova anglicky Matematika; Průřezové dovednosti; Úzkost z matematiky; Vysokoškoláci; Výuka matematiky
Štítky AR 2023-2024, nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Denišová, DiS., učo 12202. Změněno: 16. 2. 2024 10:48.
Anotace
This article aims to identify the mutual relationship between the awareness of the importance of mathematical competencies for the acquisition of work-related skills and the perceived importance of the latter for performance in future work and successful participation in the labor market. How these issues relate to math anxiety is also explored. The above is examined on a sample of university students in the selected education institution (HEI) N =297 in the Czech Republic in 2022. Subsequently, a series of semi-structured interviews were conducted with the students in 2023. It was found that by improving work-related skills for a future career, math anxiety increases. A crucial finding is up to 47 % of the perceived importance of competencies for future job performance can be explained by understanding the importance of mathematics for their acquisition. The findings of this study have the potential to contribute to the improvement of mathematics education and the development of a more skilled and capable workforce, which can ultimately lead to greater economic growth and social progress. In addition, this article contains practical recommendations on how to use these findings in the practice of mathematics education not only in the selected higher education institution.
Anotace česky
Tento článek si klade za cíl identifikovat vzájemný vztah mezi vědomím důležitosti matematických kompetencí pro osvojování pracovních dovedností a vnímanou důležitostí matematických kompetencí pro výkon v budoucí práci a úspěšnou účast na trhu práce. Je také zkoumáno, jak tyto problémy souvisí s matematickou úzkostí. Výše uvedené je zkoumáno na vzorku vysokoškolských studentů vybrané vzdělávací instituce (VŠ) N=297 v ČR v roce 2022. Následně byla se studenty v roce 2023 provedena série polostrukturovaných rozhovorů. Bylo zjištěno, že do zlepšení pracovních dovedností pro budoucí kariéru, matematická úzkost se zvyšuje. Zásadním zjištěním je, že až 47 % vnímané důležitosti kompetencí pro budoucí pracovní výkon lze vysvětlit pochopením významu matematiky pro jejich osvojování. Poznatky této studie mají potenciál přispět ke zlepšení matematického vzdělávání a rozvoji kvalifikovanější a schopnější pracovní síly, která může v konečném důsledku povede k většímu hospodářskému růstu a sociálnímu pokroku. Tento článek navíc obsahuje praktická doporučení, jak tyto poznatky využít v praxi výuky matematiky nejen na vybrané vysoké škole.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 15:57