STRAUS, Jiří a Z. KREJČÍ. Jaký je charakter odorologické stopy. Online. Kriminalistika : časopis pro kriminalistickou teorii a praxi. Praha: Ministerstvo vnitra ČR, 2016, XXXXVIIII, 1/2016, s. 19-37. ISSN 1210-9150. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jaký je charakter odorologické stopy
Název česky Jaký je charakter odorologické stopy
Název anglicky What is the nature of an odorological trace?
Autoři STRAUS, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Z. KREJČÍ (203 Česká republika)
Vydání Kriminalistika : časopis pro kriminalistickou teorii a praxi, Praha, Ministerstvo vnitra ČR, 2016, 1210-9150.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/04274644:_____/16:#0000110
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Kriminalistika, stopa, identifikace, odorologie
Klíčová slova anglicky Criminalistics; track; identification; odorology
Štítky AR 2015-2016, J, RVVI, xJ5
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 12. 4. 2017 15:36.
Anotace
V článku je popsána podstata odorologické stopy jako materiální kriminalistické stopy, Autoři se pokouší teoreticky vymezit, z jakého důvodu je metoda odorologické expertizy (či metoda pachové identifikace) zařazena v rámci kriminalistické vědy mezi metody kriminalistické techniky, konkrétně, zda jsou splněny všechny podmínky a kritéria pro využití jako metody identifikace osob. Zdůrazňuji, že odorologická stopa má materiální charakter. Zkoumání odorologických stop je v současné době možné exaktními přístrojovými metodami analytické chemie, je zcela zřejmé, že dekódování informace z odorologických stop je možné různými přístroji, chemickými metodami a vědecky zdůvodněnými postupy.
Anotace anglicky
The article describes the crux of an odorological trace as a material criminalistics trace. The authors are trying to specify theoretically, for what reason the method of odorological expertise (or the method of scent identification) is included among criminalistics technique within criminalistics science, and in particular, if all conditions are criteria for its use as a method for identification of persons are fulfilled. I accentuate that an odorological trace is of material character. Examination of odorological traces is currently possible with exact methods using instruments of analytical chemistry, and it is quite clear the decoding information from odorological traces is possible by using various instruments, chemical methods and scientifically justified approaches.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 16:53