HOLUB, Martin. Preferential treatment for families with children in the pension insurance system. In Sedmihradská, L. Proceedings of the 21th International Conference Theretical and Practical Aspects of Public Finance. 2016. vyd. Praha: University of Economics, Prague, 2016, s. 219-225, 26 s. ISBN 978-80-245-2155-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Preferential treatment for families with children in the pension insurance system
Název česky Přednostní přístup pro rodiny s dětmi v systému důchodového pojištění
Autoři HOLUB, Martin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2016. vyd. Praha, Proceedings of the 21th International Conference Theretical and Practical Aspects of Public Finance, od s. 219-225, 26 s. 2016.
Nakladatel University of Economics, Prague
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/16:#0000194
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-245-2155-8
UT WoS 000392677500034
Klíčová slova česky náhradní doby pojištění, starobní důchod, sociální dávky, rodinná politika
Klíčová slova anglicky non-contributory periods; old-age pension; social contributions; family policy
Štítky AR 2016-2017, WOS, xD1
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 23. 6. 2017 12:07.
Anotace
Currently, as a response to declining birth rates, the Czech government is seeking measures for the support of families with children through the tax and social security systems. One of the proposals that this paper analyses consists of a specific proposal put forward by the Expert Commission for Pension Reform and a modified proposal from the Ministry for Labour and Social Affairs(MLSA) consisting ofthe determination of different levels of pension insurance contributions depending on the number of children raised. The paper presents a thorough analysis of these proposals from both the micro-economic and macro-economic perspectives, and considers them in the context of the current theory of pension systems. On the basis of the analysis performed, it was concluded that the proposed measure is, in relation to the objectives which it purports to fulfil, i.e. support for families with children, both inappropriate and inconsistent and, indeed,results in only marginal effects for families with children, does not include all types of family coexistence and that, in the context of current tax and social policies, more suitable measures exist that would lead to the achievement of the targets.
Anotace česky
V současné době, jako reakce na klesající porodnost, hledá česká vláda opatření na podporu rodin s dětmi prostřednictvím daňového a sociálního zabezpečení. Jedním z návrhů, které tento příspěvek analyzuje, se skládá z konkrétního návrhu vzneseného Expertní komisí pro důchodovou reformu a upraveného návrhu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Skládá se ze stanovení rozdílných úrovní příspěvků na penzijní připojištění v závislosti na počtu vychovaných dětí. Příspěvek představuje důkladnou analýzu těchto návrhů jak z mikroekonomických tak makroekonomických perspektiv a hodnotí je v kontextu současné teorie důchodových systémů. Na základě provedené analýzy se dospělo k závěru, že navrhované opatření je ve vztahu k cílům, které má v úmyslu splnit (tj. podpora rodin s dětmi), jak nevhodný a nekonzistentní a samozřejmě vedoucí pouze k okrajových efektům pro rodiny s dětmi, nezahrnuje všechny typy rodinného soužití, tak i že v kontextu současné daňové a sociální politiky, existují z více vhodná opatření, která by vedla k dosažení těchto cílů.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 08:54