STRAUS, Jiří a Viktor PORADA. Počítačové modelování a kriminalistický experiment v praxi. In Vysoká škola bezpečnostného managementu v Košicích. článek ve sborníku z mezinárodní konference Bezpečné Slovensko a Európská únia. první. Košice: Vysoká škola bezpečnostného managementu v Košicích. s. 550-564. ISBN 978-80-8185-025-7. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Počítačové modelování a kriminalistický experiment v praxi
Název česky Počítačové modelování a kriminalistický experiment v praxi
Název anglicky Computer Modeling and Criminalistic Experiment in Practice
Autoři STRAUS, Jiří a Viktor PORADA.
Vydání první. Košice, článek ve sborníku z mezinárodní konference Bezpečné Slovensko a Európská únia, od s. 550-564, 15 s. 2017.
Nakladatel Vysoká škola bezpečnostného managementu v Košicích
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-8185-025-7
Klíčová slova česky experiment, biomechanika, kriminalistika, počítačová simulace
Klíčová slova anglicky experiment, biomechanics, criminalistics, computer simulation.
Štítky AR 2017-2018, xD2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc., učo 28431. Změněno: 17. 11. 2017 09:20.
Anotace
Kriminalistický experiment je metoda kriminalistické praktické činnosti, spočívající v pokusném vyvolávání a zkoumání kriminalisticky relevantních jevů, činností a fragmentů událostí v uměle vytvořených a cílevědomě měněných podmínkách za účelem poznání a dokázání skutkového stavu věci. Touto metodou se velmi často opakuje děj nebo pohybová situace, která mohla nastat. Perspektivní metoda je program Virtual Crash 3. Jedná se o certifikovaný software, který byl vyvinut pro soudně inženýrské a biomechanické aplikace. Touto metodou je možné simulovat situace, které nelze prakticky realizovat skutečným experimentem s figurínou nebo živým člověkem. V příspěvku je uveden jeden konkrétní příklad aplikace.
Anotace anglicky
Criminalistic experiment is a method of forensic practical activities consisting in developing and experimental investigation of forensically relevant events, activities and events in fragments created artificially and deliberately altered conditions in order to identify and prove the facts of the case. This method is often repeated story, physical situation that could occur. The paper presents the possibilities of computer modeling in investigating crimes. Prospective Method program is Vitrual Crash 3. This is a certified software, which was developed for forensic engineering and biomechanical applications. With this method it is possible to simulate situations that can not be practically implemented a real experiment with a dummy or a live person. The paper gives a concrete example in practice.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 13:59