MERTL, Jan. Univerzální a volitelná schémata financování zdravotní péče. Online. In Radim Valenčík. Sborník z pracovní části 20. ročníku mezinárodní vědecké konference Lidský kapitál a investice do vzdělání. Praha: VŠFS, 2018. s. nestránkováno, 9 s. ISBN 978-80-7408-164-4. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Univerzální a volitelná schémata financování zdravotní péče
Název česky Univerzální a volitelná schémata financování zdravotní péče
Název anglicky Universal and voluntary healthcare financing schemes
Autoři MERTL, Jan
Vydání Praha, Sborník z pracovní části 20. ročníku mezinárodní vědecké konference Lidský kapitál a investice do vzdělání, od s. nestránkováno, 9 s. 2018.
Nakladatel VŠFS
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-164-4
Klíčová slova česky zdravotnictví, zdravotní pojištění
Klíčová slova anglicky healthcare; health insurance
Štítky AR 2017-2018, xD2
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Jan Mertl, Ph.D., učo 17746. Změněno: 5. 2. 2018 09:27.
Anotace
Cílem tohoto příspěvku je definovat význam zdravotnictví v současném socioekonomickém systému a vymezit základní atributy jeho univerzální a volitelné části. Zdravotnictví je dlouhodobě druhým nejvýznamnějším fiskálním subsystémem a jeho role v rámci národního hospodářství je neoddiskutovatelná. Jeho analýzu nelze redukovat na ekonomickou efektivnost v úzkém slova smyslu, neboť jejím výsledkem je v nejlepším případě kladná ekonomická bilance jeho jednotlivých částí.
Anotace anglicky
The aim of this paper is to define the importance of health care in the current socio-economic system and to define the basic attributes of its universal and optional part. Healthcare has long been the second most important fiscal subsystem, and its role in the national economy is indisputable. Its analysis can not be reduced to economic efficiency in a narrow sense, as its result is at best the positive economic balance of its individual parts.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 21:29