STRAUS, Jiří. K interpretaci identifikace v kriminalistice. In BRUNA, E. a V. PORADA (eds.). Fenomén bezpečnosti, bezpečnostní vědy a výzkum a bezpečnostní aplikace. 1. vyd. Praha: VŠFS. s. 661-673. ISBN 978-80-7408-165-1. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název K interpretaci identifikace v kriminalistice
Název česky K interpretaci identifikace v kriminalistice
Název anglicky To interpret identification in criminaalistics
Autoři STRAUS, Jiří.
Vydání 1. vyd. Praha, Fenomén bezpečnosti, bezpečnostní vědy a výzkum a bezpečnostní aplikace, od s. 661-673, 13 s. 2018.
Nakladatel VŠFS
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-165-1
Klíčová slova česky Kriminalistika, identifikace, pravděpodobnost
Klíčová slova anglicky Criminology; identification; probability
Štítky AR 2017-2018, xD2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 19. 3. 2018 09:27.
Anotace
V článku jsou prezentovány základní přístupy k identifikaci objektů, identifikaci systémů a stochastický přístup v kriminalistice. Základní teorémy identifikace jsou totožnost, individuálnost objektů a relativní stálost objektů. Systémový přístup v identifikačním zkoumání představuje nový pohled a umožňuje širší pohled na kriminalistickou identifikaci. Mezi krajními hranicemi individuální identifikace a určení skupinové příslušnosti je možné v některých případech zúžit množinu hledaných objektů na základě výpočtu hladiny pravděpodobnosti. Pravděpodobnostní hledisko vytváří jakýsi „filtr“, který propouští jen ty objekty, které splňují jisté a definované podmínky. Pojem stochastické, tj. pravděpodobnostní zúžení skupinové příslušnosti se objevuje v kriminalistické literatuře již v minulosti. Autor se zabývá stochastickým přístupem a stanovením hranice pro vysokou hladinu pravděpodobnosti.
Anotace anglicky
The article presents basic approaches to object identification, system identification and stochastic approach in the field of criminology. The basic theorems of identification are the identity, the individuality of the objects and the relative stability of the objects. The system approach in identification research presents a new perspective and allows a wider view of criminal identification. Between the extreme borders of individual identification and determination of group membership, it is possible to narrow down the set of objects searched in some cases by calculating the probability level. The probability aspect creates a sort of "filter" that only passes objects that meet certain and defined conditions. The notion of stochastic, ie the probability of narrowing of group membership, appears in criminological literature in the past. The author deals with the stochastic approach and the determination of the boundary for a high probability level.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:13