MAREK, Karel a Lukáš CISKO. Zmeny zadávania verejných zakáziek v Českej republike a Slovenskej republike. Naukovyj visnyk. Užhorod: Helvetica, 2018, Neuveden, 20/3, s. 122-130. ISSN 2413-9971.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zmeny zadávania verejných zakáziek v Českej republike a Slovenskej republike
Název česky Změny zadávání veřejných zakázek v České republice a ve Slovenské republice
Název anglicky Change orders of public procurement in Czech Republic and Slovak republic
Autoři MAREK, Karel a Lukáš CISKO.
Vydání Naukovyj visnyk, Užhorod, Helvetica, 2018, 2413-9971.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Ukrajina
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Obchodní zákoník, Občanský zákoník, smlouvy, veřejné zakázky
Klíčová slova anglicky Business Code; Civil Code; contracts; public procurement
Štítky AR 2018-2019, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 8. 11. 2018 14:19.
Anotace
Na základe verejného obstarávania vznikajú relatívne stabilné obchodné vzťahy so zaisteným financovaním. Pre podnikateľov, ktorý zákazku získa, je minimalizované riziko, že za ním poskytnuté plnenie nedostane dohodnutú odplatu. K tomu, aby pri získavaní týchto zákaziek sa postupovalo transparentne a nediskriminačne, sa snažia prispieť aj nové smernice EÚ a na ne nadväzujúce tuzemská úprava. V príspevku ide o pojednanie o novej úprave. Ide najmä o zistenie skutočnosti, či možno zákazky zadávať menej formálnym spôsobom a či sa tu rozširuje elektronizácie zadávanie.
Anotace česky
Na základě veřejných zakázek vznikají relativně stabilní obchodní vztahy se zajištěným financováním. Pro podnikatele, který zakázku získá, je minimalizováno riziko, že za jím poskytnuté plnění neobdrží dohodnutou úplatu. K tomu, aby při získávání těchto zakázek bylo postupováno transparentně a nediskriminačně, se snaží přispět i nové směrnice EU a na ně navazující tuzemská úprava. V příspěvku jde o pojednání o nové úpravě. Jde zejména o zjištění skutečnosti, zda lze zakázky zadávat méně formálním způsobem a zda se zde rozšiřuje elektronizace zadávání.
Anotace anglicky
Under public contracts, suppliers are able to make large-scale deliveries. There is a large part of socially available resources. Under public contracts, there is a relatively stable business relationship with scured financing, and the risk of not getting the agreed payoff is minimized for the contractor who gets the contract. In order to be transparent and non-discriminatory in the procurement proces, the new EU directives and the related domestic regulation are also intended to contribute. The contribution is a comparison of the previous and the adjustments.It is mainly about finding out whether the contrats can be entered in less formal way and whether the electronization.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:01