PETRŮ, Naděžda a Miroslav PAVLÁK. Startup ecosystem support in the Czech Republic. ACTA VŠFS. Praha: Vysoká škola finanční a správní, a.s., 2018, roč. 2/2018, č. 12, s. 165-190, 25 s. ISSN 1802-792X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Startup ecosystem support in the Czech Republic
Název česky Podpora startupového ekosystému v České repubice
Autoři PETRŮ, Naděžda a Miroslav PAVLÁK.
Vydání ACTA VŠFS, Praha, Vysoká škola finanční a správní, a.s. 2018, 1802-792X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky malé a střední podniky, podnikání, start-up, Česká republika, CzechInvest, Crowdfunding
Klíčová slova anglicky small and medium enterprise, entrepreneurship, start-up, Czech Republic, CzechInvest, Crowdfunding
Štítky vloženo dvakrát_nehodnoceno
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D., učo 9895. Změněno: 19. 11. 2018 22:56.
Anotace
Lately, young people have preferred getting a conventional job to doing business. This is because minimum unemployment allows them to choose from the offers of many employers. It is also partly due to concerns about bureaucracy and the risk of sanctions. In addition, young people refuse to deal with things that cause stress, they don’t live to work, but they work to live. But it is a warning – if we want to have Czech companies in the Czech Republic in twenty years, and if we do not want to be dependent on multinational corporations, it would be a good idea to finally start doing something. Specific steps that can be taken include reducing administrative barriers and endless regulation, speeding up a fully electronic business-to-state relationship, setting up systematic and effective tools to support start-ups both within regional policy and at universities. This paper aims to map the Czech start-up scene, to contribute to the understanding of the issue and to point out possible directions for the development of this new entrepreneurial form. Several scientific methods were used to write this paper. Literature review is based on a compilation of scientific texts. The Czech start-up scene is mapped by comparing and analysing secondary sources and synthesising knowledge, being supplemented by expert comments. The authors have contributed by qualitative research in the form of semi-structured interviews with three start-up entrepreneurs. Deduction and suggestions are used in the discussion and conclusion.
Anotace česky
Mladí lidé dávají v poslední době přednost klasickému zaměstnání před podnikáním. Je to proto, že si v době minimální nezaměstnanosti mohou vybírat z nabídek mnoha zaměstnavatelů. Roli hrají také obavy z byrokracie a hrozících sankcí. Mladí lidé se navíc odmítají zabývat věcmi, které způsobují stres, nežijí proto, aby pracovali, ale pracují proto, aby žili. Je to ale varování, že pokud chceme mít v České republice za dvacet let původní české firmy a nechceme-li být závislí na nadnárodních korporacích, bylo by vhodné pro to začít konečně něco dělat. Konkrétními kroky může být snížení administrativních barier, nekonečných regulací, urychlený plně elektronizovaný vztah mezi firmou a státem, nastavení systematických a účinných nástrojů podpory startupů v rámci regionální politiky i v rámci vysokých škol. Zájem o podnikání sice klesá, ale neklesá počet mladých šikovných lidí s nápady a ambicemi. Cílem tohoto příspěvku je zmapovat českou startupovou scénu, přispět k pochopení problematiky a poukázat na možné směry rozvoje této nové podnikatelské formy. Pro tvorbu příspěvku bylo použito několika vědeckých metod. Literature review vychází z kompilace odborných textů. Mapování české startupové scény je provedeno na základě porovnání a analýzy sekundárních zdrojů, syntézy poznatků, je doplněno o odborné komentáře. Autoři přispěli kvalitativním výzkumem formou polotrukturovaných rozhovorů se třemi začínajícími podnikateli. V diskusi a závěru je využita metoda dedukce a návrhů.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 02:25