STRAUS, Jiří. Počítačová simulace a kriminalistický experiment. Kriminalistika. Praha: Ministerstvo vnitra ČR, roč. 51/2018, č. 3, s. 204-215. ISSN 1210-9150. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Počítačová simulace a kriminalistický experiment
Název česky Počítačová simulace a kriminalistický experiment
Název anglicky Computer simulation and criminalistics experiment
Autoři STRAUS, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Kriminalistika, Praha, Ministerstvo vnitra ČR, 2018, 1210-9150.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/18:#0000388
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky kriminalistika, forenzní biomechanika, experiment, počítačová simulace
Klíčová slova anglicky criminalistic; forensic biomechanics; experiment; computer simulation
Štítky AR 2018-2019, RIV_2019, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 17. 4. 2019 09:01.
Anotace
Článek se zabývá kriminalistickým experimentem a možností využití počítačového modelování. V příspěvku jsou popsány současné možnosti využití počítačové simulace a uvedena možnost využití při objasňování verzí v případě konkrétního trestného činu. Perspektivní metoda je program Virtual Crash 3. Jedná se o certifikovaný software, který byl vyvinut pro soudně inženýrské a biomechanické aplikace. Touto metodou je možné simulovat situace, které nelze prakticky realizovat skutečným experimentem s figurínou nebo živým člověkem. V příspěvku je uveden jeden konkrétní příklad. Počítačová simulace pohybu člověka může velmi přesně objasnit pravděpodobnost jednotlivých verzí při posuzování pádu člověka z výšky.
Anotace anglicky
The article deals with criminological experiment and the possibility of using computer modeling. The paper describes the current possibilities of using computer simulation and the possibility to use it for clarifying the versions in the case of a specific crime. The Perspective Method is Virtual Crash 3. This is a certified software that has been developed for forensic engineering and biomechanical applications. With this method, it is possible to simulate situations that can not be practiced by a real experiment with a mannequin or a living person. One contribution is given in the paper. A computer simulation of human movement can very accurately explain the likelihood of individual versions in assessing the fall of a person from a height.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 21:26