MERTL, Jan. Czech sickness insurance: the benefits’ structure and the character of coverage. In Sedmihradská, L. Proceedings of the 24th International Conference Theoretical and Practical Aspects of Public Finance 2019. Praha: VŠE. s. 65-73, 7 s. ISBN 978-80-245-2319-4. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Czech sickness insurance: the benefits’ structure and the character of coverage
Název česky České nemocenské pojištění: struktura dávek a charakter pojistného krytí
Autoři MERTL, Jan.
Vydání Praha, Proceedings of the 24th International Conference Theoretical and Practical Aspects of Public Finance 2019, od s. 65-73, 7 s. 2019.
Nakladatel VŠE
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-245-2319-4
Klíčová slova česky nemocenské pojištění, sociální pojištění, veřejné finance
Klíčová slova anglicky sickness insurance, social insurance, public finance
Štítky nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Ing. Jan Mertl, Ph.D., učo 17746. Změněno: 7. 11. 2019 15:24.
Anotace
The paper deals with Czech sickness insurance, which is built on principles of social insurance but utilizes a few additional concepts and covers short-term inability to work. The reasons for this inability however differ and recently new covered situations arose. At the same time, the discussion about the replacement ratios and the parametric setting of sickness insurance's waiting period took place, also in public discourse. The paper, albeit selectively given its length, focuses on those issues and explains their consequences for the participants and the coverage of social situations. Also, it points out the benefits' sense and emphasizes the importance of social sickness insurance approach within public finance and social administration, as well as its principal features and factors that influence its balance and performance.
Anotace česky
Článek pojednává o českém nemocenském pojištění, které je postaveno na principech sociálního pojištění, ale využívá několik dalších konceptů a pokrývá krátkodobou pracovní neschopnost. Důvody této neschopnosti se však liší a v poslední době se objevují nové vznikly situace. Současně, diskuse o náhradních poměrech a došlo také k parametrickému nastavení čekací doby nemocenského pojištění, a to i na veřejnosti diskurs. Článek, i když selektivně vzhledem k jeho délce, se zaměřuje na tyto problémy a vysvětluje jejich důsledky pro účastníky a pokrytí sociálních situací. Také poukazuje na smysl dávek a zdůrazňuje význam sociální nemoci přístup k pojištění v rámci veřejných financí a sociální správy, jakož i jeho hlavní rysy a faktory, které ovlivňují jeho rovnováhu a výkonnost.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 10:41