HODULA, Martin, Zlatuše KOMÁRKOVÁ a Lukáš PFEIFER. The relationship between capital and liquidity prudential instruments. Journal of Regulatory Economics. Switzerland: Springer, roč. 59, č. 1, s. 47-70. ISSN 0922-680X. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The relationship between capital and liquidity prudential instruments
Název česky Vztah mezi kapitálem a obezřetnostními nástroji likvidity
Autoři HODULA, Martin (203 Česká republika, garant), Zlatuše KOMÁRKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Lukáš PFEIFER (203 Česká republika).
Vydání Journal of Regulatory Economics, Switzerland, Springer, 2021, 0922-680X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000703
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
UT WoS 000591562200001
Klíčová slova česky Obezřetnostní regulace; Kapitálové rezervy; Požadavky na likviditu; Interakce
Klíčová slova anglicky Prudential regulation; Capital reserves; Liquidity requirements; Interaction
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, RIV_2021, xJ1
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 15. 4. 2021 11:32.
Anotace
Basel III introduced unweighted capital standard and new regulatory liquidity standards to complement the revised risk-weighted capital requirements. This change in banking sector regulation raised questions on how the capital and liquidity requirements interact and how they should be jointly treated. In the paper, we assess how a regulatory and a subsequent economic shock, and banks’ subsequent response to it, affects compliance with the four regulatory requirements. We find that the capital and liquidity requirements can act as both, substitutes and complements, depending on the adjustment strategy banks choose to react to these shocks. We assert that to be able to properly calibrate macroprudential policy measures such as the counter-cyclical capital buffer, it is vital for macroprudential authorities to look at the initial levels of the other required ratios as well as to monitor banks’ subsequent response.
Anotace česky
Basel III zavedl nevážený kapitálový standard a nové regulační standardy likvidity, které doplnily revidované rizikově vážené kapitálové požadavky. Tato změna v regulace bankovního sektoru vyvolala otázky, jak interagují kapitálové a likvidní požadavky a jak by s nimi mělo být zacházeno společně. V článku hodnotíme, jak a regulační a následný ekonomický šok a následná reakce bank na něj, ovlivňuje soulad se čtyřmi regulačními požadavky. Zjistili jsme, že hlavní město a požadavky na likviditu mohou působit jako, nahrazovat a doplňovat, v závislosti na strategie přizpůsobení se banky rozhodly na tyto šoky reagovat. Tvrdíme to, abychom byli schopni správně kalibrovat makroobezřetnostní politická opatření, jako jsou proticyklická kapitálová rezerva, je pro makroobezřetnostní orgány životně důležité podívat se na počáteční úrovně dalších požadovaných ukazatelů a také k monitorování následné reakce bank.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 07:54