FIALA, Petr a Renata MAJOVSKÁ. Designing sustainable supply chains. In 31st European Conference on Operation Research. ISBN 978-618-85079-1-3. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Designing sustainable supply chains
Název česky Navrhování udržitelných dodavatelských řetězců
Autoři FIALA, Petr a Renata MAJOVSKÁ.
Vydání 31st European Conference on Operation Research, 2021.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Řecko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-618-85079-1-3
Klíčová slova česky dodavatelský řetězec; biformní hra; napájecí síť; nového přístupu
Klíčová slova anglicky supply chain; biform game; supply network; de Novo approach
Štítky AR 2020-2021
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Denišová, DiS., učo 12202. Změněno: 3. 9. 2021 10:34.
Anotace
Sustainability in supply chain management has become a highly relevant topic for researchers and practitioners. The goal of supply chain sustainability is to create, protect and increase long-term environmental, social and economic value for all stakeholders involved in the marketing of products and services. Sustainable supply chains are modeled as multi-agent network systems that are evaluated according to multiple criteria. Multi-criteria decision making and game theory are a natural choice for effective design in such a situation with multiple agents with multiple criteria, where the outcome depends on the choice of each agent. Multi-criteria analysis is useful for assessing the sustainability of supply chains. Game theory has become a useful tool in designing supply chains with multiple agents, often with conflicting goals. The paper proposes several specific multiple criteria and game theory tools. De Novo multiple criteria approach was adapted for supply chain analysis. The approach is based on reformulating the problem with given resource prices and given budget. Biform games combine the non-cooperative and cooperative approaches of traditional game theory and are promising for analyzing the behavior of agents in of agents in supply chains.
Anotace česky
Udržitelnost v řízení dodavatelského řetězce se stala velmi důležitým tématem pro výzkumné pracovníky a odborníky z praxe. Cílem udržitelnosti dodavatelského řetězce je vytvářet, chránit a zvyšovat dlouhodobou environmentální, sociální a ekonomickou hodnotu pro všechny zúčastněné strany zapojené do marketingu produktů a služeb. Udržitelné dodavatelské řetězce jsou modelovány jako síťové systémy s více agenty, které jsou hodnoceny podle více kritérií. Multikriteriální rozhodování a teorie her jsou přirozenou volbou pro efektivní návrh v takové situaci s více agenty s více kritérii, kde výsledek závisí na výběru každého agenta. Analýza více kritérií je užitečná pro posouzení udržitelnosti dodavatelských řetězců. Teorie her se stala užitečným nástrojem při navrhování dodavatelských řetězců s více agenty, často s protichůdnými cíli. Článek navrhuje několik konkrétních více kritérií a nástroje teorie her. Pro analýzu dodavatelského řetězce byl přizpůsoben přístup s více kritérii společnosti De Novo. Tento přístup je založen na přeformulování problému s danými cenami zdrojů a daným rozpočtem. Biformní hry kombinují nespolupracující a kooperativní přístupy tradiční teorie her a jsou slibné pro analýzu chování agentů v agentech v dodavatelských řetězcích.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 08:23