BLAŽEK, Lukáš. Sustainability of a shared economy. In 11th GLOBAL CONFERENCE ON BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES ON 11-12 DECEMBER 2020, NOVOTEL BANGKOK PLATİNUM PRATUNAM, THAILAND. doi:10.35609/gcbssproceeding.2020.11(59). 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sustainability of a shared economy
Název česky Udržitelnost sdílené ekonomiky
Autoři BLAŽEK, Lukáš.
Vydání 11th GLOBAL CONFERENCE ON BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES ON 11-12 DECEMBER 2020, NOVOTEL BANGKOK PLATİNUM PRATUNAM, THAILAND, 2020.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Thajsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.35609/gcbssproceeding.2020.11(59)
Klíčová slova česky sdílená ekonomika; oběhová ekonomika; udržitelnost; Spotřeba; Externalita
Klíčová slova anglicky Shared Economy; Circular Economy; Sustainability; Consumption; Externality
Štítky AR 2021-2022
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Ing. Lukáš Blažek, Ph.D., učo 35341. Změněno: 5. 1. 2022 12:40.
Anotace
Shared economy is a current concept associated with the sharing of human, physical and intellectual resources. The penetration of a shared economy into different sectors of human activity is often referred to as a prerequisite for further sustainable development. Thus, a shared economy is one of the basic pillars of sustainable development, as it helps the market to function better, raises awareness of prices and the quality of services, but also enables anyone to have better market access. It is necessary to monitor, research, analyze and focus on identifying positive as well as negative impacts. The speed of technological development has significantly exceeded the legislative, regulatory and tax frameworks, which is often the cause of tensions between old and new business models. In general, a balance between a degree of regulation and freedom is a desirable state of affairs, providing a clear framework and rules for a shared economy while allowing for its further development and change. However, there is no consensus among experts on how to achieve this balance. The tightening of the regulation of individual shared services or, on the contrary, the deregulation of traditional industries is most often mentioned. At the same time, there are critical voices pointing to the fact that a shared economy is the result of technological progress that cannot be suppressed or reversed by any regulation, so it should have its own special laws. Given the popularity and constant development of digital technologies along with consumer habits, it is very real that a shared economy will sooner or later affect almost all areas of business. In order to make the best use of its potential, it will be necessary to find a way to adapt to its development and influence it as needed. The paper deals with the above areas with a possible prediction and proposal for future development.
Anotace česky
Sdílená ekonomika je současný koncept spojený se sdílením lidských, fyzických a intelektuálních zdrojů. Pronikání sdílené ekonomiky do různých odvětví lidské činnosti bývá označováno za předpoklad dalšího udržitelného rozvoje. Sdílená ekonomika je tedy jedním ze základních pilířů udržitelného rozvoje, protože napomáhá lepšímu fungování trhu, zvyšuje povědomí o cenách a kvalitě služeb, ale také umožňuje komukoli lepší přístup na trh. Je nutné sledovat, zkoumat, analyzovat a zaměřit se na identifikaci pozitivních i negativních dopadů. Rychlost technologického rozvoje výrazně přesáhla legislativní, regulační a daňový rámec, což je často příčinou napětí mezi starými a novými obchodními modely. Obecně platí, že rovnováha mezi mírou regulace a svobodou je žádoucí stav, který poskytuje jasný rámec a pravidla pro sdílenou ekonomiku a zároveň umožňuje její další rozvoj a změny. Mezi odborníky však nepanuje shoda v tom, jak této rovnováhy dosáhnout. Nejčastěji se zmiňuje zpřísnění regulace jednotlivých sdílených služeb nebo naopak deregulace tradičních odvětví. Zároveň se ozývají kritické hlasy poukazující na to, že sdílená ekonomika je výsledkem technologického pokroku, který nelze potlačit ani zvrátit žádnou regulací, proto by měla mít své speciální zákony. Vzhledem k oblibě a neustálému rozvoji digitálních technologií spolu se spotřebitelskými zvyklostmi je velmi reálné, že sdílená ekonomika dříve či později zasáhne téměř všechny oblasti podnikání. Pro co nejlepší využití jeho potenciálu bude nutné najít způsob, jak se jeho vývoji přizpůsobit a ovlivňovat jej dle potřeby. Příspěvek se zabývá výše uvedenými oblastmi s možnou predikcí a návrhem budoucího vývoje.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 13:02