MERTL, Jan. Financování zdravotnických systémů v kontextu české zdravotní politiky. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer, 2022, 263 s. ISBN 978-80-7676-505-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Financování zdravotnických systémů v kontextu české zdravotní politiky
Název česky Financování zdravotnických systémů v kontextu české zdravotní politiky
Název anglicky Financing health systems in the context of Czech health policy
Autoři MERTL, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, 263 s. 2022.
Nakladatel Wolters Kluwer
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/22:#0000904
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7676-505-4
Klíčová slova česky zdravotnictví; zdravotní politika; fiskální prostor; zdravotní pojištění
Klíčová slova anglicky healthcare; health policy; fiscal space; health insurance
Štítky AR 2022-2023, odmeny_2023, POZNÁMKA, RIV_2023, xB2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 3. 3. 2023 08:38.
Anotace
Předkládaná publikace se věnuje financování zdravotnictví, tedy odvětví, které má už odedávna zásadní civilizační význam. Důležitost tématu podtrhuje fakt, že výdaje na zdravotnictví jsou v současnosti významnou položkou veřejných rozpočtů – otázka, kde vzít peníze na zdravotnictví, je tak evergreenem odborných i laických diskusí. V knize jsou zmapována specifika zdravotní péče, z nichž je odvozeno inovativní rozčlenění zdravotnických systémů na univerzální a volitelnou část. Publikace nabízí unikátní výběr a pečlivé rozpracování teoretických konceptů utříděných tak, aby poskytly podložené vysvětlení řady často diskutovaných dilemat, jako je optimální počet zdravotních pojišťoven, rozsah spoluúčasti pacientů, výše plateb za státní pojištěnce, efektivnost výdajů na zdravotnictví, charakter solidarity ve zdravotnictví nebo role státu ve zdravotnictví. Přivádí do české odborné literatury pojem fiskálního prostoru pro zdravotnictví a navrhuje cestu jeho optimalizace v rámci českých veřejných financí. V neposlední řadě představuje také reálné možnosti využití soukromých zdrojů v českém zdravotnictví. Zpracování knihy vychází z více než dvacetiletých zkušeností autora s ekonomií zdravotnictví a zdravotní politikou. Je psána pochopitelným, čtivým způsobem a poskytuje spolehlivé vodítko v leckdy spletité problematice financování zdravotnictví, které dokresluje také množství průvodních grafů a schémat. Je určena jak vysokoškolským studentům ekonomických a zdravotnických oborů, tak i pracovníkům ve zdravotnictví a dalším zájemcům o porozumění fungování zdravotnických systémů z řad široké veřejnosti.
Anotace anglicky
The presented publication focuses on the financing of health care, a sector that has always been of fundamental civilisational importance. The importance of the topic is underlined by the fact that health spending is currently a significant item in public budgets - the question of where to find money for health care is thus evergreen in professional and lay discussions. The book maps the specifics of health care, from which an innovative division of health systems into universal and optional parts is derived. The book offers a unique selection and careful elaboration of theoretical concepts, sorted to provide a well-founded explanation of a number of frequently discussed dilemmas, such as the optimal number of health insurance companies, the extent of patient co-payments, the level of payments for state-insured persons, the efficiency of health spending, the nature of solidarity in health care, and the role of the state in health care. It introduces the concept of fiscal space for health care to the Czech literature and proposes a way to optimize it within the framework of Czech public finances. Last but not least, it also presents realistic possibilities for the use of private resources in the Czech health sector. The book is based on the author's more than twenty years of experience in health economics and health policy. It is written in a clear, readable manner and provides a reliable guide to the sometimes complex issue of health care financing, which is also illustrated by a number of accompanying graphs and charts. It is aimed at students of economics and health sciences, as well as health professionals and other people interested in understanding the workings of health systems among the general public.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:36