MATES, Pavel a Petr ČECHÁK. DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ JAKO VYKONAVATELÉ VEŘEJNÉ SPRÁVY. In Košičiarová, Soňa (ed.). Záujmová korporácia a verejný záujem : Zborník referátov z vedeckej konferencie. Trnava: Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave. s. 101-111, 12 s. ISBN 978-80-568-0502-2. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ JAKO VYKONAVATELÉ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Název česky DOBROVOLNÉ SVAZKY OBCÍ JAKO VYKONAVATELÉ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Název anglicky VOLUNTARTY ASSOCIATIONS OF MUNICIPALITIES AS EXECUTORS OF PUBLIKC ADMINISTRATION
Autoři MATES, Pavel a Petr ČECHÁK.
Vydání Trnava, Záujmová korporácia a verejný záujem : Zborník referátov z vedeckej konferencie, od s. 101-111, 12 s. 2022.
Nakladatel Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-568-0502-2
Klíčová slova česky obce; dobrovolné svazky obcí; reforma územní samosprávy; periferie
Klíčová slova anglicky municipalities; voluntary associations of municipalities; reform of territorial self-government; periphery
Štítky AR 2022-2023, odmeny_2023, POZNÁMKA, xD2
Příznaky Recenzováno
Návaznosti TL03000527, projekt VaV.
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 19. 4. 2023 08:20.
Anotace
Příspěvek je věnován problematice dobrovolných svazků obcí v souvislosti s řešením problému efektivního výkonu veřejné správy, který vzniká v důsledku toho, že územní veřejná správa je v České republice poznamenána a její efektivnost limitována existencí velkého množství malých obcí. Analyzovány jsou historické i recentní důvody tohoto stavu a navrhovány varianty řešení, k nimž by mohly být využity právě dobrovol- né svazky obcí při využití platné právní úpravy i jejich změn.
Anotace anglicky
The paper is devoted to the issue of voluntary associations of municipalities in connection with the solution of the problem of effective performance of public admi- nistration, which arises due to the fact that territorial public administration is marked in the Czech Republic and its effectiveness is limited by the existence of a large number of small municipalities. The historical and recent reasons for this situation are analyzed and variants of solutions are proposed, for which voluntary associations of municipalities could be used using the applicable legislation and their changes.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 15:49