MERTL, Jan a Lenka FARKAČOVÁ. Supporting Voluntary Prolonged Labour Market Participation Through Fiscally Sustainable Schemes. Economic Annals. Belgrade: Faculty of Economics, University of Belgrade, 2024, roč. 69, č. 240, s. 57-87, 30 s. ISSN 0013-3264. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.2298/EKA2440057M.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Supporting Voluntary Prolonged Labour Market Participation Through Fiscally Sustainable Schemes
Název česky Podpora dobrovolné prodloužené účasti na trhu práce prostřednictvím fiskálně udržitelných programů
Autoři MERTL, Jan a Lenka FARKAČOVÁ.
Vydání Economic Annals, Belgrade, Faculty of Economics, University of Belgrade, 2024, 0013-3264.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Srbsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Odkaz na fulltext
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.2298/EKA2440057M
Klíčová slova česky Zaměstnanost starších osob; pracoviště; sociální politika; důchod; daňová politika; daňové příjmy
Klíčová slova anglicky Employment of the elderly; workplace; social policy; retirement; fiscal policy; fiscal revenue
Štítky AR 2023-2024, odmeny_2024, POZNÁMKA, RIV_2025, xJ3
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jitka Štruncová, učo 38491. Změněno: 27. 3. 2024 13:32.
Anotace
The article deals with the issue of fiscal support of participation of the senior population in the labour market. The main reasons for addressing this issue are not only the ageing population and the shortage of people on the labour market in Czechia but also the need to improve the fiscal revenues and fiscal sustainability in general. The article aims to define rules for setting employees’ tax burden that would motivate older workers to remain on the labour market after reaching the statutory retirement age and to demonstrate the impact of these measures on the fiscal yield. The article contains model calculations relating to specific proposals for addressing this situation. We show why and how those fiscal measures work, first at a theoretical level of individual variables, and then we assess the impact on public finance if these measures are introduced.
Anotace česky
Článek se zabývá problematikou daňové podpory účasti seniorů na trhu práce. Hlavními důvody pro řešení této problematiky jsou nejen stárnutí populace a nedostatek lidí na trhu práce v ČR, ale také potřeba zlepšit fiskální příjmy a fiskální udržitelnost obecně. Cílem článku je definovat pravidla pro nastavení daňového zatížení zaměstnanců, která by motivovala starší pracovníky k setrvání na trhu práce po dosažení zákonem stanoveného věku odchodu do důchodu, a ukázat dopad těchto opatření na fiskální výnosnost. Článek obsahuje modelové výpočty týkající se konkrétních návrhů na řešení této situace. Ukazujeme, proč a jak tato fiskální opatření fungují, nejprve na teoretické úrovni jednotlivých proměnných, a poté hodnotíme dopad na veřejné finance v případě zavedení těchto opatření.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 22:57