KLIČKA, Pavel. Ekonomická integrace ČR a SR v podmínkách globalizující se Evropy. In Jiří Dušek a kol. Ekonomická integrace ČR a SR v podmínkách globalizující se Evropy. České Budějovice: Vysoká škola evropských a regionálních studií, z.ú. s. 27-37. ISBN 978-80-7556-006-3. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ekonomická integrace ČR a SR v podmínkách globalizující se Evropy
Název anglicky Economic integration of the Czech Republic and Slovakia in terms of globalizing Europe
Autoři KLIČKA, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání České Budějovice, Ekonomická integrace ČR a SR v podmínkách globalizující se Evropy, od s. 27-37, 11 s. 2016.
Nakladatel Vysoká škola evropských a regionálních studií, z.ú.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/04274644:_____/16:#0000086
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7556-006-3
Klíčová slova česky Konvergenční kritéria, inflace, nekonvergenční kritéria, ekonomická sladěnost
Klíčová slova anglicky convergence criteria for inflation; non-convergence criteria for economic harmonization
Štítky AR 2015-2016, C, xC2
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 24. 3. 2017 13:42.
Anotace
Termín zavedení společné měny v České republice se stále odkládá a v současnosti není zájem ze strany vládní koalice stanovit závazný termín přijetí Eura. Před vstupem do eurozóny si je třeba klást několik zásadních otázek. Jednou věcí jsou konvergenční maastrichtská kritéria, s jejichž splněním bychom neměli mít problém a v podstatě již dnes splňujeme všechna tato kritéria. Otázkou však zůstává, zda to jsou ta nejvhodnější a nejpodstatnější kritéria, která by měla rozhodnout o přístupu naší země ke společné měně. Je třeba si klást celou řadu dalších otázek. Mezi takové patří například to, zda společná měna skutečně prospěla ekonomicky státům, kteří mají Euro zavedené. Jsou skutečně Maastrichtská kritéria tím nejpodstatnějším faktorem s ohledem jejich (ne)plnění ze strany některých států eurozóny? Je konvergence české ekonomiky s ekonomikou eurozóny dostatečně vysoká, ne však z hlediska vlastnické nebo odvětvové struktury, ale z hlediska konvergence řady dalších ekonomických parametrů – cenové, mzdové parametry. Mezi podstatnou otázku také patří, zda si přejeme i další integraci a prohlubování integračního procesu a zda je vůbec v zájmu české ekonomiky, aby se vzdala vlastní měnové politiky. To jsou hlavní otázky, které musíme brát v potaz při rozhodování o vhodnosti společné měny.
Anotace anglicky
The term common currency in the Czech Republic is still postponed and there is no interest on the part of the ruling coalition to establish a deadline for the adoption of the euro. Before entering the eurozone need to ask some fundamental questions. One thing is convergence with the Maastricht criteria, the fulfillment of which we should not have a problem and basically already meets all these criteria. But the question remains whether they are the best and the most important criteria that should decide on the approach of our country to the common currency. It is necessary to ask a number of other issues. Among these are, for example, whether the common currency actually benefited economically states who have introduced the Euro. The Maastricht criteria are actually the most important factor with regard to their (non) performance on the part of some euro area countries? It is the convergence of the Czech economy with the euro area economy is high enough, but not in terms of ownership or sectoral structure, but in terms of the convergence of a number of other economic parameters - price, wage parameters. Among the major question also we belong, whether we want further integration and deepening of the integration process, and whether it is in the interest of the Czech economy to abandon its own monetary policy. These are the main questions that must be taken into account when deciding on the suitability of the common currency.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:00