MERTL, Jan. Interakce sektorů a alokační schémata ve zdravotnictví. Revue sociálno-ekonomického rozvoja. Bratislava: EU, roč. 1, č. 2, s. 20-30. ISSN 2453-6148. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interakce sektorů a alokační schémata ve zdravotnictví
Název česky Interakce sektorů a alokační schémata ve zdravotnictví
Název anglicky Sector interactions and allocation schemes in health care
Autoři MERTL, Jan.
Vydání Revue sociálno-ekonomického rozvoja, Bratislava, EU, 2015, 2453-6148.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky zdravotnictví, veřejný sektor, soukromý sektor, zdravotní politika
Klíčová slova anglicky healthcare; public sector; private sector; health policy
Štítky AR 2015-2016, RIV_ne, xJ6
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 18. 4. 2017 08:20.
Anotace
Cílem tohoto článku je provést teoretický výzkum klíčových aspektů vztahu soukromého a veřejného sektoru ve zdravotnictví a diskutovat o alokaci schémat používaných v této souvislosti. Používané metody zahrnují sekundární analýzu klíčových dokumentů zdravotní politiky, teoretickou socio-ekonomickou analýzu zdravotní politiky a empirické analýzy vybraných problémů v českém systému zdravotní péče. Zjištění obsažené v článku jsou popsány principy chování soukromých a veřejných subjektů, které jsou relevantní vzhledem k aktuálním otázkám vzneseným v průběhu reformy zdravotní péče v České republice. Z analýzy také vyplívá vztah mezi veřejnými a soukromými partnery, a to zejména v případě, kdy by vláda chtěla, aby byl systém zdravotní péče zaručen. Kromě toho přítomnost definovaného modelu financování zdravotní péče a zajištění je oprávněná. Jako empirický příklad je hodnocen vývoj v České nemocničním odvětví.
Anotace anglicky
The aim of this article is to do theoretical research of key aspects of the relationship of private and public sector in health care and discuss the allocation schemes used in this context. Used methods include secondary analysis of key documents of health policy, theoretical socio-economic analysis of health policy and empirical analysis of selected problems in Czech health care system. Findings contained in the article are described principles of behavior of private and public subjects, which are relevant to current questions raised during the reform of health care in the Czech Republic. From the analysis, also outcomes the relationship between public and private partners, especially in the case when the government would like to keep health care system guaranteed. In addition, the presence of defined model of health care financing and provision is justified. As an empirical example, the development in Czech hospital sector is assessed.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 23:57