STROUKAL, Dominik a Božena KADEŘÁBKOVÁ. Negative Interest Rates and Housing Bubbles. Civic Engineering Journal. Prague: Faculty of Civil Engineering, CTU in Prague, roč. 2016, č. 4, s. 1-8. ISSN 1805-2576. doi:10.14311/CEJ.2016.04.0020. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Negative Interest Rates and Housing Bubbles
Název česky Záporné úrokové sazby a bubliny na trhu s bydlením
Autoři STROUKAL, Dominik (203 Česká republika, domácí) a Božena KADEŘÁBKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Civic Engineering Journal, Prague, Faculty of Civil Engineering, CTU in Prague, 2016, 1805-2576.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/16:#0000176
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.14311/CEJ.2016.04.0020
Klíčová slova česky Záporné úrokové sazby, transmisní mechanismus, trh s bydlením, hospodářský cyklus
Klíčová slova anglicky Negative interest rate; transmission mechanism; housing market; business cycle
Štítky AR 2016-2017, xJ0, xJ6_překvalifikování
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 21. 6. 2017 10:29.
Anotace
In years after the financial crisis economists started to propose negative interest rates as a way how to escape from a liquidity trap. Negative interest rate was considered to be impossible but few countries have already set them below the lower zero bound. However, it has been done only in the central banks but not in the commercial banks. The main thesis of this paper is that low interest rates can inflate a housing bubble and as a result negative interest rates would only inflate it more. First, proposals how to make interest rate negative even in commercial banking are presented in the paper. Then we discuss general consequences of negative interest rates such as redistribution, initiation of a business cycle and most importantly, inflation. Finally, we look at the housing market and present theoretical and some empirical evidence of a possible ongoing bubble. The theory suggests that the negative interest rate would inflate the bubble necessarily. Consequences of a later decrease of housing prices have to be taken into account whenever negative interest rates are proposed.
Anotace česky
V letech po finanční krizi začali ekonomové navrhovat záporné úrokové sazby jako způsob, jak uniknout z pasti likvidity. Záporná úroková sazba byla považována za nemožnou, ale jen málo zemí ji již nastavilo pod nižší nulovou hranici. To se však dělo pouze v centrálních bankách, nikoliv však v obchodních bankách. Hlavní tezí tohoto článku je, že nízké úrokové sazby mohou nafouknout bublinu bydlení a v důsledku toho by negativní úrokové sazby by ji pouze zvýšily. Nejprve jsou v příspěvku uvedeny návrhy, jak negativně ovlivnit úrokovou sazbu i v komerčním bankovnictví. Pak se zabýváme obecnými důsledky negativních úrokových sazeb, jako je redistribuce, zahájení podnikatelského cyklu a především inflace. Nakonec se podíváme na trh s bydlením a prezentujeme teoretické a empirické důkazy o možných pokračujících bublinkách. Teorie naznačuje, že záporná úroková míra by nutně nafoukla bublinku. Důsledky pozdějšího poklesu cen bydlení se musí brát v úvahu vždy, když jsou navrženy záporné úrokové sazby.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 13:20