BOCK, Michal. P2P půjčky jako součást sdílené ekonomiky. In prof. Ing. Mojmír Helísek, CSc. Rozvoj ekonomie – výsledky výzkumu doktorandů: recenzovaný sborník příspěvků z konference doktorandů na Vysoké škole finanční a správní (2017). Praha: Nakladatelství EUPRESS VŠFS. s. 1-9, 250 s. ISBN 978-80-7408-156-9. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název P2P půjčky jako součást sdílené ekonomiky
Název česky P2P půjčky jako součást sdílené ekonomiky
Název anglicky P2P loans as a part of share economy
Autoři BOCK, Michal.
Vydání Praha, Rozvoj ekonomie – výsledky výzkumu doktorandů: recenzovaný sborník příspěvků z konference doktorandů na Vysoké škole finanční a správní (2017). od s. 1-9, 250 s. 2017.
Nakladatel Nakladatelství EUPRESS VŠFS
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-156-9
Klíčová slova česky P2P půjčka, sdílená ekonomika, investice, Markowitzovo teorie portfolia, výnosnost
Klíčová slova anglicky P2P loan; sharing economy; investment; Martkowitz´s theory of portfolio; rentability
Štítky AR 2016-2017, xD2
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 7. 8. 2017 12:58.
Anotace
Cílem příspěvku je posoudit, zda P2P půjčky z pozice investora představují alternativu ke klasickým investicím. P2P půjčky jsou součástí nového konceptu ekonomiky, založeného na kooperaci lidí. Zkoumáno je především postavení investora, který má finanční přebytky a modelování jeho investičního portfolia takovým způsobem, aby docházelo k optimální výnosné alokaci prostředků. Je aplikováno Markowitzovo pojetí portfolia, které je adjustováno, tak aby bylo kompatibilní s různými ratingy u půjček typu P2P. Příspěvek dochází k závěru, že koncept půjček P2P má budoucí perspektivu. Podmínkou jsou nízké úrokové sazby bank na depositech občanů a neochota bankovních domů snižovat úroky u kreditních karet, spotřebitelských a kontokorentních úvěrů.
Anotace anglicky
The aim of the paper is to assess whether P2P loans from the position of the investor represent an alternative to classic investments. P2P loans are part of a new concept of economy based on people's co-operation. In particular, the position of an investor with financial surpluses and modeling of his investment portfolio is investigated in such a way as to achieve an optimal profitable allocation of resources. Markowitz's portfolio concept is applied, which is adjusted to be compatible with various ratings for P2P loans. The paper concludes that the concept of P2P loans has a future perspective. The condition is the low interest rates of banks on the deposits of citizens and the reluctance of banks to lower interest rates on credit cards, consumer and overdraft loans
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:13