VOSTATEK, Jaroslav. Paradigm Reform of the Czech Family Benefits and Credits: A Major Challenge. In Dvořáková. P. Proceedings of the 23rd International Conference Current Trends in Public Sector Research 2019. 1. vyd. Brno: Masaryk University. s. 245-252. ISBN 978-80-210-9256-3. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Paradigm Reform of the Czech Family Benefits and Credits: A Major Challenge
Název česky Paradigmatická reforma českých rodinných dávek a daňových zvýhodnění: velká výzva
Autoři VOSTATEK, Jaroslav.
Vydání 1. vyd. Brno, Proceedings of the 23rd International Conference Current Trends in Public Sector Research 2019. od s. 245-252, 8 s. 2019.
Nakladatel Masaryk University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50206 Finance
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-210-9256-3
Klíčová slova česky přídavek na dítě; sleva na dani na dítě, rodičovská dávka; sociální model; celodenní škola
Klíčová slova anglicky child benefit ; child tax credit; parental benefit ; welfare regime ; full-day preschool
Štítky AR 2019-2020, nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS, neni_z_projektu_VŠFS
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Ing. Jaroslav Vostatek, CSc., učo 16411. Změněno: 20. 4. 2020 23:19.
Anotace
While many authors focus on the submission of partial improvements of the Czech family policy, insufficient attention has been devoted to the family policy system as a whole. In the Czech political scene, there is an increasing tendency towards simple political marketing. However, social policy theory should focus on analysing family policy, particularly via the application of (liberal, Christian-democratic, socialdemocratic and neoliberal) welfare regimes. The optimal approach for individual countries is to focus on one of these models, thus allowing for the reaping of the various synergy benefits of the application of one coherent model. From this point of view, the Czech socio-economic system is based on somewhat unstable foundations, in comparison e.g. to Germany or Sweden. The paper focuses on Czech family benefits and credits and on their restructuring via the application of OECD and EU recommendations.
Anotace česky
Celá řada autorů a institucí se u nás věnuje rodinné politice a předkládá zlepšovací návrhy. Již menší pozornost je věnována systému rodinné politiky jako celku. Je to svým způsobem pochopitelné, neboť v české praktické politice je stále více kladen důraz na politický marketing, což zvyšuje též úlohu a šance lobbingu. Teorie sociální politiky by se s tím však neměla spokojit, měla by analyzovat rodinnou politiku především v kontextu ucelených sociálních modelů. V tomto směru lze rozlišit čtyři základní sociální modely: model liberální, křesťansko-demokratický, sociálně-demokratický a neoliberální. Optimálním řešením pro jednotlivé státy je se orientovat na jeden z těchto modelů – pak lze předpokládat i synergické efekty z uplatňování jednoho uceleného modelu. Z tohoto hlediska je český sociálně-ekonomický systém dosti neukotvený, obdobně jako v dalších postkomunistických a jihoevropských zemích. Příspěvek se dále zaměřuje především na české rodinné dávky, kde lze dosáhnout poměrně vysokých efektů jejich restrukturalizací, s využitím doporučení OECD a EU. V této souvislosti jsou analyzovány i příslušné daňové výdaje. Zásadní otázkou veřejné volby je relace sociálních výdajů na sociální zabezpečení dětí a mládeže a na sociální zabezpečení seniorů.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 12:07