MERTL, Jan. Fiskální prostor pro financování zdravotnictví. In Sadovský, Z. Sborník referátů a abstraktů XXII. ročníku mezinárodní odborné konference Daně - teorie a praxe 2019. Brno: Sting. s. 130-138. ISBN 978-80-87482-67-4. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fiskální prostor pro financování zdravotnictví
Název česky Fiskální prostor pro financování zdravotnictví
Název anglicky The fiscal space for healthcare financing
Autoři MERTL, Jan.
Vydání Brno, Sborník referátů a abstraktů XXII. ročníku mezinárodní odborné konference Daně - teorie a praxe 2019, od s. 130-138, 9 s. 2019.
Nakladatel Sting
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-87482-67-4
Klíčová slova česky zdraví, zdravotnictví, zdravotní pojištění, fiskální prostor pro zdravotnictví
Klíčová slova anglicky health, healthcare, health insurance, fiscal space for health
Štítky AR 2019-2020, odmeny_2021, xD2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 24. 6. 2020 13:49.
Anotace
Tvorba fiskálního prostoru pro zdravotnictví je jedním ze základních úkolů zdravotní politiky. Má úzkou vazbu na dostupnost zdravotní péče, i na ekonomický cyklus a nastavení povinných plateb do zdravotnictví. Za významný jej považuje i Světová zdravotnická organizace. Příspěvek se věnuje možnostem jeho nastavení v České republice ve vazbě na některé návrhy z posledních období. Ukazuje rovněž inverzní vztah mezi platbou za státní pojištěnce a sazbou zdravotního pojištění (daně) jako parafiskálního odvodu ze mzdy. Dílčím způsobem poukazuje i na navazující možnosti volitelných schémat financování nadstandardní péče, při zachování dostupnosti a kvality péče standardní.
Anotace anglicky
Creating a fiscal space for health is a fundamental health policy challenge. It is closely linked to the availability of health care, as well as the economic cycle and the setting of mandatory payments to health care. It is also considered important by the World Health Organization. The paper deals with the possibilities of its setting in the Czech Republic in relation to some recent proposals. It also shows the inverse relationship between the subsidy for state insured persons and the rate of health insurance as a payroll tax payment. It also points in part to the follow-up possibilities of optional funding schemes for above-standard care, while maintaining the availability and quality of standard care.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:54