MATES, Pavel. Právo na digitální služby. Revue pro právo a technologie. Brno: Masarykova univerzita, roč. 10, č. 21, s. 73-89. ISSN 1804-5383. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Právo na digitální služby
Název česky Právo na digitální služby
Název anglicky Right to Digital Services
Autoři MATES, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Revue pro právo a technologie, Brno, Masarykova univerzita, 2020, 1804-5383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/20:#0000648
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky digitální služby, digitální úkony, základní registry, agendové informační systémy, autentizace, identifikace, informace
Klíčová slova anglicky digital services; digital operations; basic registers; agenda information systems; authentication; identification; information
Štítky AR 2019-2020, odmeny_2021, RIV_2021, xJ4
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 8. 4. 2021 11:04.
Anotace
Článek je kritickým rozborem zákona o právu na digitální služby, který je veřejnosti prezentován jako významný krok k posílení práva fyzických a právnických osob, jakožto klientů veřejné moci a zjednodušení jejich postavení. Prokazuje, že většina práv není nijak nových, naopak vesměs existují v platné právní úpravě již dosud a spíše nejsou aplikována. Poukazováno je na to, že jeho uplatnění si bude vyžadovat masové využívání informačních technologií, bez nichž nebude možno práva na tyto služby využívat. Zdůrazněno konečně je, že zákon neobsahuje efektivní prostředky, kterými by bylo vymáhání práv a jím odpovídajících povinností zajištěno.
Anotace anglicky
The article is a critical analysis of the Act on the Right to Digital Services, which is presented to the public as an important step towards strengthening the rights of natural and legal persons as clients of public power and simplifying their position. It proves that most of the rights are not new at all, on the contrary, they generally already exist in the valid legal regulation and rather are not applied. It is pointed out that its application will require the mass use of information technology, without which it will not be possible to use the rights to these services. Finally, it is emphasized that the law does not contain effective means by which the enforcement of rights and the corresponding obligations would be ensured.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 09:26