VOSTATEK, Jaroslav. Modely financování dlouhodobé péče. Fórum sociální politiky. Praha: VÚPSV, roč. 14, č. 6, s. 2-14. ISSN 1802-5854. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Modely financování dlouhodobé péče
Název česky Modely financování dlouhodobé péče
Název anglicky Long-term care financing models
Autoři VOSTATEK, Jaroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Fórum sociální politiky, Praha, VÚPSV, 2020, 1802-5854.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50206 Finance
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/20:#0000690
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky dlouhodobá péče, zdravotní péče, sociální modely, veřejné politiky
Klíčová slova anglicky Long-term care; health care; welfare regimes; public politics
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, RIV_2021, xJ4
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 12. 4. 2021 10:03.
Anotace
Analýzy dlouhodobé péče ve světě stále více dospívají k účelnosti propojení či integrace zdravotní péče a dlouhodobé péče. V Česku jsou tyto otázky vysoce aktuální: již dlouhou dobu máme systémové provizórium v obou těchto složkách sociálního zabezpečení. Potřebujeme reformu financování zdravotní i dlouhodobé péče a optimálním řešením je vyjít z ucelené veřejné politiky. Všeobecně řečeno jsou dnes ve světě „k dispozici“ čtyři sociální modely dlouhodobé péče: liberální, konzervativní (křesťansko-demokratický), sociálně-demokratický a neoliberální; jejich odlišnosti jsou zřetelné zejména ve financování dlouhodobé péče. V moderním liberálním modelu je systémovým řešením financování dlouhodobé péče individualizovanou dávkou sociální pomoci; na peripetiích britského návrhu zákona o péči a podpoře ukazujeme problémy realizace této veřejné politiky. V zemích s konzervativním (křesťansko-demokratickým) modelem financování zdravotní péče je viditelná návaznost dlouhodobé péče na zdravotní péči v institucionálním uspořádání i ve financování. Vyčlenění dlouhodobé péče do samostatného odvětví sociálního pojištění (jak je tomu v Německu) má jen velmi podmíněnou systémovou logiku. Sociálně-demokratický model poskytování dlouhodobé péče kopíruje tentýž (single-payer) model poskytování zdravotní péče; veřejné politiky zde deklarují občanské právo na kvalitní dlouhodobou péči. To zcela nevylučuje ekonomizaci či dokonce dílčí privatizaci, ke které došlo ve Švédsku. Neoliberální sociální model deklaruje maximum liberalismu a současně i výrazné státní zásahy, které mají i vytvořit obsáhlé konkurenční prostředí na trhu zdravotní a dlouhodobé péče; tyto veřejné politiky se v rozličné podobě prosadily v USA, Švýcarsku a Nizozemsku.
Anotace anglicky
The long-term care analyses in the world have more and more arrived at the conclusion to interweave or integrate the health care and the long-term care (LTC). In Czechia, these issues are on the front burner due to a systemic makeshift in both these social protection components. We need a reform of financing of both health care and LTC. Generally said there are “at disposal” four LTC models: liberal, conservative (Christian Democratic), Social Democratic and neoliberal welfare regimes; their distinctions are pronounced in the LTC financing. In the liberal model, the individualized social assistance benefit is the systemic solution of the LTC financing; we show the problems/fate of realizing these public politics at the UK Care and Support Bill. In the countries with the conservative (Christian Democratic) model of the health care financing there is a visible succession of the LTC to the health care layout and financing. The LTC separation to a stand-alone social insurance branch (as in Germany) has a very relative systemic logic. The Social Democratic model of LTC provision copies the same (single-payer) model of health care provision; the public politics declare here the civic right to a quality LTC. These politics do not fully exclude an economisation or even a partial privatization (as happened in Sweden). The neoliberal welfare regime declares a maximum liberalism and concurrently substantial state interventions which have also to constitute extensive competition setting in the health care and LTC market; these public politics were applied in the USA, Switzerland and the Netherlands in different forms.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:06