MAREK, Luboš a Petr BERKA. Analyzing and Modeling Wage Distributions: a Case Study of the Czech Republic. In B. Bernadič. Perspectives in Measurement, Modeling and Interpretation. Bratislava: Vysoká škola manažmentu, Bratislava. s. 77-108, 31 s. ISBN 978-80-89306-54-1. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analyzing and Modeling Wage Distributions: a Case Study of the Czech Republic
Název česky Analýza a modelování mzdových rozdělení: případová studie České republiky
Autoři MAREK, Luboš a Petr BERKA.
Vydání Bratislava, Perspectives in Measurement, Modeling and Interpretation, od s. 77-108, 31 s. 2020.
Nakladatel Vysoká škola manažmentu, Bratislava
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10200 1.2 Computer and information sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-89306-54-1
Klíčová slova česky mzdová rozdělení, minimální mzda, průměrná mzda, mzdové modely, predikce, verifikace modelů
Klíčová slova anglicky wage distribution, minimum wage, average wage, wage models, prediction, model verification
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, xD2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 15. 2. 2021 07:50.
Anotace
Statistical analysis of the development of the wage and income distribution is a crucial precondition for economic modeling of the labor market processes. There are two ways how to analyze wage data. The first descriptive approach will allow us to evaluate wage developments over time in a particular country (Czech Republic in this case). The second, analytical approach, makes it possible to create probabilistic models of the wage distribution. Both ways are discussed in the chapter. The first part deals with the descriptive approach. We analyze the wage evolution, growth rate and trend for a period of more than 20 years. A detailed comparison by gender, as well as by age and other factors is carried out. In the second part of the chapter we show various probabilistic distributions used to model the empirical wage distribution and show how these models can be used to predict the future wage distributions.
Anotace česky
Statistická analýza vývoje mezd a příjmů je důležitým předpokladem pro modelování procesů trhu práce. Existuji dva způsoby jak analyzovat data o mzdách. První, deskriptivní přístup umožňuje sledovat vývoj mezd v čase v určité zemi (v našem případě v České republice). Druhý, analytický přístup umožňuje vytvářet pravděpodobnostní modely mzdových rozdělení. V kapitole jsou diskutovány oba přístupy. První část se věnuje deskriptivnímu přístupu. Analyzujeme vývoj mezd a jejich trend za období více než 20 let. Je provedeno detailní porovnání dle pohlaví, věku a dalších faktorů. V druhé části jsou ukázána různá pravděpodobnostní rozdělení použitá pro modelování mzdových rozdělení i to, jak lze tyto modely použít pro predikci vývoje mezd.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 06:12