STRAUS, Jiří. Meze biomechanického hodnocení pádu a skoku z výšky. In Sergej Romža, Eduard Bruna a kol. Hodnoty trestného práva, kriminalistiky, kriminológie, forenzných a bezpečnostných vied v teórii a praxi. Pocta prof. JUDr. Ing. Viktorovi Poradovi, DrSc. Dr.h.c. mutli. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk. s. 543-558. ISBN 978-80-7380-829-7. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Meze biomechanického hodnocení pádu a skoku z výšky
Název česky Meze biomechanického hodnocení pádu a skoku z výšky
Název anglicky Limits of biomechanical evaluation of fall and jump from height
Autoři STRAUS, Jiří.
Vydání 1. vyd. Plzeň, Hodnoty trestného práva, kriminalistiky, kriminológie, forenzných a bezpečnostných vied v teórii a praxi. Pocta prof. JUDr. Ing. Viktorovi Poradovi, DrSc. Dr.h.c. mutli. od s. 543-558, 16 s. 2020.
Nakladatel Aleš Čeněk
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7380-829-7
Klíčová slova česky Kriminalistika, forenzní biomechanika, pád z výšky, rychlost
Klíčová slova anglicky Criminology; forensic biomechanics; fall from height; speed
Štítky AR 2020-2021, xC2
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 13. 4. 2021 08:23.
Anotace
V článku jsou popsány současné poznatky o kinematice pádu lidského těla z výšky v případech aktivního skoku, strčení nebo spontánního pádu. Jsou prezentovány dostupné literární údaje a výsledky z vlastní experimentální a znalecké praxe. Cílem pojednání je zjištění maximálních hodnot skoku nebo pádu. Jsou analyzovány literární hodnoty a uvedeny výsledky experimentů. Výsledky byly získány měřením při pádech dobrovolníků, figurantů při pádech do bazénu s vodou. Při biomechanickém hodnocení pádu těla z výšky je nutné přihlížet k několika významným faktorům. Těmi jsou trénovanost jedince, pohlaví a také na psychické složce, vnitřním rozhodnutí, zda jedinec vědomě skáče s maximálním úsilím, nebo se jedná o náhlý pád nebo jen průměrný skok.
Anotace anglicky
The article describes current knowledge about the kinematics of the human body falling from a height in the case of active jump, thrust or spontaneous fall. Available literature data and results from own experimental and expert practice are presented. The aim of the treatise is to determine the maximum values of jump or fall. Literary values are analyzed and results of experiments are presented. The results were obtained by measuring volunteers dropping, helper dropping into water pool. There are several important factors to consider when biomechanically assessing a fall from a height. These are the individual's training, gender and also the psychic component, the inner decision whether the individual consciously jumps with maximum effort, or is a sudden fall or just an average jump.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:17