STRAUS, Jiří. Biomechanika zatížení hlavy dítěte. FORENZNÍ VĚDY, PRÁVO, KRIMINALISTIKA. Praha: Vysoká škola fi nanční a správní, a.s., roč. 6, č. 1, s. 6-19. ISSN 2533-4387. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biomechanika zatížení hlavy dítěte
Název česky Biomechanika zatížení hlavy dítěte
Název anglicky Biomechanics of Loading the Child’s Head
Autoři STRAUS, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání FORENZNÍ VĚDY, PRÁVO, KRIMINALISTIKA, Praha, Vysoká škola fi nanční a správní, a.s. 2021, 2533-4387.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000743
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky biomechanika, Shaken baby syndrome, třesení, decelerace
Klíčová slova anglicky biomechanics; Shaken baby syndrome; shaking; deceleration
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, RIV_2022, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 25. 2. 2022 08:14.
Anotace
Shaken baby syndrome je nejčastěji způsoben prudkým třesením a cloumáním s kojencem nebo malým dítětem, přičemž nezáleží na tom, za jakou část těla dítěte je cloumáno a třeseno, za nohy, ruce, hrudník či ramena. Prudké třesení může mít za následek poškození mozku (které vede až k mentální retardaci, poruchám řeči nebo učení), paralýzu, epileptické záchvaty, ztrátu sluchu nebo dokonce smrt. Může také způsobit krvácení do mozku nebo v okolí očí s následkem slepoty. V příspěvku jsou uvedeny výsledky experimentů, které byly provedeny s biomechanickým modelem kojence. Autor uvádí hodnoty zrychlení hlavy, které dosáhli probandi průměrné výkonnosti. Potvrdila se hypotéza, že třesením v krátkém časovém úseku po dobu několika sekund je člověk schopen způsobit přetížení, které dosahuje kritické hranice pro přežití při vnitřním poranění hlavy poškodit dítě.
Anotace anglicky
Shaken baby syndrome is moustly caused by forceful shaking and plucking at a stuckling baby or a young child, there is not important which body part is shaked by – legs, arms, chest or shoulders. Plucking can provoke brain damage (which is followed by mental retardation, learing and speaking defect), paralysis, epileptic fi t, hearing loss or death. It can also provoke encephalorrhagia or in eyes surrouding blindness. There are mentioned results of experiments which werw made with a stuckling baby biomechanical model. The author shows in values of head acceleration which reached average effi ciency. It was attested a hypothesis that a man is able to provoke overfreight which reaches critical border for surviving in case of internal head injury during only a few second shaking.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 05:39