POLIŠENSKÁ, Veronika Anna a Jiří STRAUS. Paměťová stopa ‒ kriminalistické a forenzně psychologické aspekty. Kriminalistika. Praha: Ministerstvo vnitra ČR, LIV, č. 1, s. 17-41. ISSN 1210-9150. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Paměťová stopa ‒ kriminalistické a forenzně psychologické aspekty
Název česky Paměťová stopa ‒ kriminalistické a forenzně psychologické aspekty
Název anglicky Memory trace in the context of criminalistics and forensic psychology
Autoři POLIŠENSKÁ, Veronika Anna (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří STRAUS (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kriminalistika, Praha, Ministerstvo vnitra ČR, 2021, 1210-9150.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000746
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky paměťová stopa, kriminalistika, forenzní psychologie
Klíčová slova anglicky memory trace; criminalistics; forensic psychology
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, RIV_2022, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 25. 2. 2022 09:18.
Anotace
Článek se zabývá pamětí a paměťovou stopou v kontextu kriminalistické a forenzně psychologické literatury. V české literatuře je poměrně málo zdrojů zabývajících se propojením teoretického základu týkajícího se paměti či paměťových stop s kriminalistickou či forenzně psychologickou praxí. Cílem příspěvku je představit paměť a paměťové stopy z pozice spíše psychologické a propojit je s kriminalistickým poznáním o paměťových stopách. Autoři rozebírají základní psychologické pojmy a ukazují propojení paměti s kriminalisticko-taktickými metodami. Paměť hraje důležitou roli v kriminalistických metodách, jako jsou výslech, rekognice nebo rekonstrukce. Paměť je téma, které překlenuje jak lékařské, tak psychologické i kriminalistické poznání. V kriminalistické literatuře se hovoří více o paměťových stopách než o paměti, a to v kontextu výslechu a rekognice. Článek upozorňuje na vznik falešných vzpomínek, které mohou výrazně deformovat dekódování informace z paměťové stopy.
Anotace anglicky
The aim of the article is to introduce the topic of memory and memory trace in the context of criminalistics and forensic psychology as there are few sources in Czech literature which do so. Authors discuss the basic psychological concenpts and highlight the connection between memory and criminalistic tactical methods. Memory plays an important role in criminalistic methods such as interogation, recognition and reconstruction. In criminalistic literature, memory traces are more discussed then memory in the context of interrogation and recognition. Authors also discuss the topic of false memory, which can greatly influence information from memory trace.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 18:38