TOMÁŠKOVÁ, Andrea, Judit CSÁKNÉ FILEP a Monika KROŠLÁKOVÁ NAĎOVÁ. HERITAGE AND CRAFT ACTIVITIES AS AN IMPORTANT REGIONS ELEMENT - CASE STUDIES FROM THE CZECH REPUBLIC AND HUNGARY. In HERITAGE 2021 - SVEDECTVÁ KAMENNÝCH MÚROV. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název HERITAGE AND CRAFT ACTIVITIES AS AN IMPORTANT REGIONS ELEMENT - CASE STUDIES FROM THE CZECH REPUBLIC AND HUNGARY
Název česky DĚDICTVÍ A ŘEMESELNÉ AKTIVITY JAKO VÝZNAMNÝ PRVEK REGIONŮ - PŘÍPADOVÉ STUDIE Z ČESKÉ REPUBLIKY A MAĎARSKA
Autoři TOMÁŠKOVÁ, Andrea, Judit CSÁKNÉ FILEP a Monika KROŠLÁKOVÁ NAĎOVÁ.
Vydání HERITAGE 2021 - SVEDECTVÁ KAMENNÝCH MÚROV, 2021.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky žinylka, Česká republika, výšivka, dědictví, Maďarsko
Klíčová slova anglicky chenille; Czech Republic; embroidery; heritage; Hungary
Štítky AR 2021-2022, POZNÁMKA
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Pavlína Ondrová, učo 17661. Změněno: 25. 3. 2022 09:40.
Anotace
The craft activity, which is presented in cooperation with cultural monuments and heritage, contributes significantly to the development of regions, enlightenment and education. An example is two short case studies from the Czech Republic and Hungary. The Czech chenille weaver maintains the tradition of production in a typical rural environment and offers visitors guided tours and demonstrations of production. His weaving mill in Hlinsko, Betlem, is the only place in Europe where chenille is traditionally produced according to a patent from 1890. In Hungary the traditional Matyó embroidery part of the national heritage. Matyó Musem perserve and exhibit the past of embroidery while the traditional entrepreneurs help to keep alive the art for the future. László Petrán and his family sell classic matyo products and preserve the matyo traditions. The aim of the article is to present the possibilities of using the cultural tangible and intangible heritage for the benefit of the public and region.
Anotace česky
Řemeslná činnost, která je prezentována ve spolupráci s kulturními památkami a dědictvím, významně přispívá k rozvoji regionů, osvětě a vzdělanosti. Příkladem jsou dvě krátké případové studie z České republiky a Maďarska. Český žinylkář udržuje tradici výroby v typickém venkovském prostředí a nabízí návštěvníkům komentované prohlídky a ukázky výroby. Jeho tkalcovna v Hlinsku, Betlém, je jediným místem v Evropě, kde se tradičně vyrábí žinylka podle patentu z roku 1890. V Maďarsku je tradiční výšivka Matyó součástí národního dědictví. Matyó Musem zachovává a vystavuje minulost vyšívání, zatímco tradiční podnikatelé pomáhají udržovat umění naživu pro budoucnost. László Petrán a jeho rodina prodávají klasické výrobky matyo a zachovávají tradice matyo. Cílem článku je představit možnosti využití kulturního hmotného a nehmotného dědictví ve prospěch veřejnosti a regionu.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 09:24