LEGIERSKÁ, Yvona. Zdaňování bank v České republice. Finančné trhy. Slovensko: Derivat s.r.o., 2014, roč. 2014, č. 2, s. 1-11, 12 s. ISSN 1336-5711.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zdaňování bank v České republice
Název česky Zdaňování bank v České republice
Název anglicky Taxation of banks in the Czech Republic
Autoři LEGIERSKÁ, Yvona.
Vydání Finančné trhy, Slovensko, Derivat s.r.o. 2014, 1336-5711.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky bankovní sektor; daň z příjmů; daň z přidané hodnoty; bankovní daň; daň z finančních transakcí;
Klíčová slova anglicky The banking sector; income tax; value added tax; bank tax; a tax on financial transactions;
Štítky AR 2013-2014, recenzovaný časopis, RIV_ano, xJ6
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 2. 10. 2017 14:05.
Anotace
Příspěvek se zabývá vývojem zdaňováním bank v České republice před a po jejím vstupu do Evropské unie, a to v období od roku 2001 do roku 2012. Jedná se zejména o zdaňování daní z příjmů právnických osob, ale i daní z přidané hodnoty. Cílem příspěvku je navrhnout takové úpravy ve zdaňování bank v ČR, které by přihlédly k jejich specifikům a postavení v ekonomice ve vazbě na jejich přínos do veřejných rozpočtů. Při vypracování příspěvku byly použity metody analýzy, syntézy a deskripce odborné literatury a národní legislativy včetně matematicko-statistických metod popisu časových řad vybraných ukazatelů. Je navrženo zvýšení sazby daně z příjmů pro bankovní sektor nebo zavedení bankovní daně, výhledově pak podpoření návrhů EU na zavedení daně z finančních transakcí.
Anotace anglicky
The paper deals with the development of taxing banks in the Czech Republic before and after its membership in the European Union from 2001 to 2012. In particular, it covers taxation of taxes on corporate income, and the value-added tax. The aim of this paper is to propose a modification in the taxation of banks in the Czech Republic taking into account their specificities and economic position in relation to their contribution to public budgets. Methods, analysis and description of scientific literature and national legislation were used, including mathematical and statistical methods to describe the time series of selected indicators. It is proposed to increase the income tax rate for the banking sector or the introduction of a bank tax, supporting a possible future EU proposal to introduce a tax on financial transactions.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:39